Üvegplafon

Súlyemelés vagy balettóra? Amelyik jólesik!

2017. május 23. Üvegplafon

"Nem leszünk férfiak a nagy súllyal végzett edzésektől. Izmos nők leszünk. (...) Elég sok korlátozó, leértékelő hülyeséget hangoztattak már a nőkről ahhoz, hogy mi végre megtaláljuk a szabadságot, az egyéni útjainkat, és felszámoljuk ezeket."

Szerző: Gerle Éva, a csakazolvassa blog szerzője

Annak a gyakran hangoztatott intelemnek, hogy "a nők ne akarjanak férfiak lenni", van egy speciális, sporttal kapcsolatos változata. Eszerint a súlyzós edzés, a súlyemelés, a triatlon, az ultrafutás nem való nőknek, mert nem lágy. A nőknek a pilates, a tánc, a balett, a jóga való, ettől lesznek "kecsesek és nőiesen formásak". A súlyzók, a crossfit, a triatlon vagy a súlyemelés a férfiaké. Ne "akarj" túl izmos lenni, mert akkor... és kvázi fenyegetés, hogy túl száraz leszel, szögletes formáid lesznek, leáll a menstruációd, nem lehet gyereked...

18644552_1401570656578888_77112371_n.jpg

Ez nem igaz. Nem csak sztereotip, hanem anatómiailag sem igaz.

"Ne akarjunk férfiak lenni."

"Ne versenyezzünk velük."

Érzékeled, micsoda sunyi inszinuáció az, hogy, csak mert csinálsz valamit, amihez régebbi korokban csak a férfiak férhettek hozzá, te mindjárt őket akarod legyőzni, a pódiumról letaszigálni?

Neked is eszedbe jut, hogy ugyanezzel tartották sakkban az első tudósokat, zenészeket, művészeket és üzletembereket is, ha történetesen nők voltak?

Amit az ilyen cikkek írói férfiasról és nőiesről gondolnak, az mind hagyomány béklyózta sztereotípia. Azok szemszögéből, akik kipróbálnának új dolgokat, ezek korlátok.

Nem leszünk férfiak a nagy súllyal végzett edzésektől. Izmos nők leszünk. Nők maradunk, még a másodlagos nemi jelleget tekintve is. Mi vagyunk az első generációk egyike, sok szempontból pedig az első, akik már meghaladhatjuk ezeket a tévhiteket. Elég sok korlátozó, leértékelő hülyeséget hangoztattak már a nőkről ahhoz, hogy mi végre megtaláljuk a szabadságot, az egyéni útjainkat, és felszámoljuk ezeket.

A nőiségünket nem a smink, a tűsarkú, a divat iránti érdeklődés meg a vonaglás adja. És nem is az anyaság, a gondoskodás, a türelem. Ezek emberi teljesítmények és feladatok, amelyeket hízelegve, a jóindulatú szeximus marketingjével lőcsölnek ránk.

A nőiség nem lehet csak szerep, és főleg nem olyasmi, ami szép csendesen, komplementer módon megfér az Igazán Fontos Lények által üresen hagyott helyen, és csakis a Lényre és a Lény utódaira vonatkozik.

Ugyanolyan keményen edzel, ugyanúgy elmész a határokig – és neked nőies izomzatod lesz, hiszen nő vagy, nem lehetsz máshogy izmos. A zúzós edzés és a kitartás eredménye nem más, mint egészséges izom–zsír arányú fizikum. Hogy régebben a nők egyáltalán nem voltak izmosak, és jellemzően otthon volt a helyük, az más kérdés.

18644300_1401569663245654_846891244_n.jpg

Nem igaz, hogy a konditermi edzés felborítja a hormonokat. Viszont segít, hogy javuljon a tested összetétele és így az anyagcseréje. De annyira, hogy ha a női szervezet anabolikus hatásra elkezd több tesztoszteront termelni, arra válaszul meglódul az ösztrogén is, és a többi is igazodik. Mert a hormonrendszered ennél sokkal okosabb.

Akikre ők gondolnak, és akiket a média is folyton elénk lenget elrettentésül, azok a nők elmentek az extrém, senkinek sem való zsírtalanság irányába, másrészt pedig durva szerekkel élnek. Ők eredetileg is ritka kivételek, százezerből-egy élsportolók. Megjegyzem, a szerekkel élő férfiak sem valami szépek, őket is eltorzítja a beavatkozás, és durvák a mellékhatások is.

Az a hormonhatás, ami az elsötétedős, hipertrófiával járó anaerob gyakorlatok közben és után élhető meg, semmihez nem hasonlítható. Ahogy az az érzés se, hogy "elbírom, megcsinálom, látványosan fejlődöm". A "torna" ezt nem tudja.

Én el tudom fogadni, hogy még mindig ezek a merev sémák vannak egyesek fejében, és hogy a mainstreamben ez számíthat helyeslésre, csak ne adják elő kvázi tudományként.

Ne hagyd, hogy rossz érzéseket keltsenek benned, amiért te választod ki, milyen sporttól vársz eredményt, és mit élvezel. A gömbölyű vállnak, a kézenállásnak, a koncentrált izommunkának nincs neme. Ha "férfi" lenne, akkor nem lennél rá képes. Nem kötelező súlyzózni, de lehetséges, és senki ne zsaroljon azzal, hogy majd nem leszel nő, és ne vádoljon azzal sem, hogy rivalizálni akarsz a férfiakkal, elfoglalni a helyüket. A hegyoldal elég tágas, de a konditerem is...

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!
süti beállítások módosítása