Üvegplafon

10 podcast feministáknak

2015. június 13. AnnaCsonka

Szerző: Nagy Gréta

Amikor megemlítem a körülöttem lévőknek, hogy podcast-függőségem van, általában az az első reakció, hogy „Mi az a podcast?” - aztán üveges tekinteteket látok magam körül, amint elkezdem heves gesztusokkal magyarázni, hogy a podcast egy rádió-show és egy audiokönyv szerelemgyereke, rendszeres időközönként jelenik meg: van amelyikből havonta van új rész (előre egy évre be van írva a határidőnaplómba), van olyan, amelyből hetente (csütörtök délutánonként hagyjatok békén, podcast részeket hallgatok) és van, amelyik naponta (az igazi junkie-knak). Podcastot bárki indíthat bármilyen témában, éppen ezért az interneten elérhető kínálat elég széles. Vannak kifejezetten szórakoztatásra készült podcastok, vannak tudományos podcastok, vannak teljesen meghatározhatatlan tematikájú, „2 ember szómenése” típusú podcastok, és mindezek közül vannak olyanok, amelyeket egy true feministának is nyugodt szívvel tudnék ajánlani. Ideálisak, ha ki akarjuk tölteni az olyan holtidőnket, amely nem foglalja le a fülünket (pl. utazás, sportolás, mosogatás, vasalás, teregetés stb.).

 

Íme a kedvenc feminista podcastjaim listája (nem fontossági sorrendben):

 

Yo, is this racist?

Miről szól? Andrew Ti minden héten új vendéggel válaszol a betelefonálók kérdésére, miszerint „Yo, is this racist???” vagyis „Hé, ez most rasszista?”. A betelefonáló elmesél egy valós szituációt, és felteszi az említett kérdés, amire a válasz általában az, hogy „Igen, ez rasszista!”, de ezt jól kivesézik 15-20 percben.

Melyik epizóddal kezdd? Nem fogok senkit áltatni, ez egy haladó feminista podcast… De egy jó belerázódó epizód: 628. epizód – How much do you charge? – egyébként több száz epizód van, így érdemes jól szétnézni

Feminizmus faktor: Durván feminista, és egyéb kritikai irányzatokat képviselő podcast, mindenképpen vegyük le a mindennapi sztereotipizáló sapkánkat és vegyük fel az empatikusat/ elfogadót

 

Soundwomen

Miről szól? Helen Zaltzman podcastja Nagy-Britannia médiaiparáról, és főként arról, hogy a nők hogyan érvényesülhetnek benne. Tele van személyes sztorikkal, a meghívott vendégek mesélnek az élményeikről, nehézségeikről, és természetesen gyakran szóba jön a szexizmus a médiában. Akik a médiában szeretnének elhelyezkedni, azoknak kötelező, mindenki másnak ideális, mert bár a nagy-britanniai viszonyokról szól, ettől függetlenül univerzális, elgondolkodtató és inspiráló dolgokat hallhatunk, és nem mellékesen sokat nevethetünk.

Melyik epizóddal kezdd? Epizód 15. – Annie Nightingale and the festival experience

Feminizmus faktor: Feminista gondolatokat ébreszt – a célja, hogy a nők szemszögéből lássuk a rádiózást és médiaipart.

 

One Bad Mother

Miről szól? Biz és Theresa brutális őszinteséggel beszélnek az anyaságról, annak minden csodájával és szörnyűségével együtt. Valahogy sikerült összehozniuk, hogy egyszerre hihetetlenül elfogadóak és üdítően cinikusak. Jelszavuk: "Everybody's doing a good job!!!" Vigyázat: sok káromkodás!!!

Melyik epizóddal kezdd? 11. epizód - Birth stories

Feminizmus faktor: Általános – A feminizmus, mint ideológia nem téma, viszont a testkép, anyaság, ezzel kapcsolatos sztereotípiák, gyereknevelés gyakran. Ha egy kérdésnek van feminista vonatkozása, akkor az biztos, hogy felszínre jön.

 

 

Serial

Miről szól? A podcastok postcastja, a tényfeltáró újságírás mintapéldánya, a függőséget okozó sorozatok különdíjasa, a Serial podcast. Sara Koenig egy 90-es évekbeli gyilkossági ügyet vesz elő, annak minden részletével és szereplőjével együtt. Beszélget a gyilkossággal elítélt Adnan Syed-del, aki saját bevallása szerint ártatlan, az ügyön dolgozó rendőrökkel, Adnan akkori barátaival, a családjával, és lépésről-lépésre próbálja rekonstruálni az esetet, ahogy egyre egyértelműbbé válik, hogy ebben a bonyolult történetben semmi nincs a helyén.

Melyik epizóddal kezdd? Mivel ez egy folytatásos sztori, 1. epizód – The alibi

Feminizmus faktor: Értékeiben feminista – Gyilkossági ügy lévén, kellő szociális érzékenységgel kezeli a felbukkanó témákat pl. kisebbségek hátrányos megkülönböztetése (ez a vonal nagyon erős)

 

 

The Cracked Podcast

Miről szól? A cracked.com (ha valaki nem ismeri, csak tegyen annyit, hogy azonnal beállítja  kezdőlapnak a böngészőjén) saját gyártású podcastja. Jack O'Brian és popkultúra-rajongó vendégei veséznek ki olyan témákat, mint: „Rossz ötletek, melyek valahogy mégis teret nyertek és irányítják az életünket” vagy „A modern világ meglepően szexista üzenetei” vagy „Ahogy a fehér heteroszexuális férfiak látják a világot”, de vannak könnyedebb témák is, mint például: „Melyik fiktív filmbeli cégnél dolgoznánk legszívesebben?”

Melyik epizóddal kezdd? 13. epizód - Defending your shitty taste

Feminizmus faktor: Értékeiben feminista és időnként gender vagy hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos témákat boncolgató podcast

 

Origo Filmklub Podcats

Miről szól? Varga Ferencnek minden epizódban más-más vendége van, színészek, rendezők, producerek, operatőrök, bárki, aki a magyar filmiparban éppen releváns. Ferinek (nem ismerem személyesen, de én már Ferinek hívom a fejemben) kivételes tehetsége van a kérdezéshez, ezért minden epizód után tényleg úgy érzem, hogy igazán megismertem az aznapi interjúalanyt.

Melyik epizóddal kezdd? 24. epizód – Stefanovics Angéla (mindenképp!!!! :D)

Feminizmus faktor: Tudom, hogy ennek nem kellene kritériumnak lennie, de egyszer sem hangzanak el a következő sablonos kérdések: Van pasid? Nem zavarja, hogy híres/sikeres vagy? Hogyan tudsz a munka mellett a háztartásban/gyereknevelésben helyt állni? és a többi….

 

The mortified podcats

Miről szól? A világ legjobb dolgáról: kamaszkori önmagunkról! Nagyon bátor emberek, élő közönség előtt részleteket olvasnak fel a kamaszkori naplójukból. Igen, úgy hangzik, mintha katasztrófára lenne ítélve az ötlet, de nem! Minden rész, amellett, hogy kínos, és nem egyszer ismerünk rá önmagunk kamaszkori verziójára, hihetetlenül humoros és megható. Jó látni, hogy az emberek felvállalják régi önmagukat, annak minden hibájával és tévképzetével együtt… mert hát azok a suta kamaszok is ugyanúgy mi voltunk

Melyik epizóddal kezdd? 9. epizód – Steve: Gringo of the year (erős idegzetűeknek ajánlom :D)

Feminizmus faktor: Langyi, de semmiképp nem szexista

 

Answer me this!

Miről szól? Helen Zaltzman (akit a Soundwomen-ből már ismerünk) és Olly Mann, két őslondoni fiatal, valamint Martin the Soundman (a hangmérnökük) a hallgatók kérdéseire válaszol. A formátum ennyire egyszerű, a podcast varázsát Helen & Olly személyisége, sztorijai, egymással való kapcsolata adja. Figyelmeztetés: hangos röhögést válthat ki, ügyeljünk, ha nyilvános helyen hallgatjuk!

Melyik epizóddal kezdd? Bármelyikkel 25 és 180 között

Feminizmus faktor: Langyi, és ami van, az humoros formában

 

Stuff mom never told you

Miről szól? Cristen és Caroline olyan témákat járnak körbe, melyek általában sajnos ki szoktak maradni akkor, amikor fiatal nőket próbáljuk felkészíteni a nagybetűs életre. Mindennapi problémákról van szó közérthető módon, de sokszor tudományos, szakértői nézőponttal kiegészítve.

Melyik epizóddal kezdd? All the single ladies

Feminizmus faktor: Explicit!!! – feminizmussal való azonosulásukat nyíltan felvállaló műsorvezetők

 

Lady to lady

Miről szól? Barbara Gray, Brandie Posey és Tess Barker, humoristák minden héten egy szintén jó humorérzékkel megáldott vendéggel beszélgetnek, vitatkoznak aktualitásokról, popkultúráról, szigorúan minden kínos személyes sztorit megosztva.

Melyik epizóddal kezdd? Bármelyikkel, én mos a 124-est hallgatom – „This is not pizza” ft. Lola Blanc

Feminizmus faktor: Értékeiben feminista, de hülyülős laza módon (és tényleg nem fogják vissza magukat – szitokszavak terén sem)

 

És hogy hogyan tudod mindezt meghallgatni? Ha iOs-el fut a telefonod, akkor a podcastok címét beírva megtalálod őket iTunes-on is, ahol fel tudsz rájuk iratkozni, ha pedig Androidos vagy előbb egy podcast hallgatós appot kell letöltened, aztán töltheted le az egyes podcastokat vagy iratkozhatsz fel rájuk. Mi az ingyenes appok közül a Stitchert, a fizetősek közül pedig a Pocket Cast-ot ajánljuk (a Stitcher néha lefagy, és semmiképp nem akar újraindulni, és ha ezt épp egy hosszú futás legelején teszi, az nagyon nagyon bosszantó tud lenni).

 

Jó hallgatás!

 

 

 

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!
süti beállítások módosítása