Üvegplafon

A diszkréció diszkrét bája

2015. június 12. AnnaCsonka

Szerző: Kormos Lili

 

Ha valahol tampont, intim- vagy tisztaságibetétet reklámoznak, akkor biztos, hogy a hirdetés leggyakrabban használt szava a diszkrét lesz. Olyan kicsi, olyan lapos, olyan tökéletes, hogy észre sem veszed, a környezetedben pedig végképp senki nem fogja észrevenni, következésképp senkinek nem fog feltűnni, hogy menstruálsz.

Hál’ Istennek, a menstruációt ugyanis lehetőleg titokban kell tartani, különösen akkor, ha férfiak is vannak körülötted. Fura, hogy bár a legtöbb biológiai folyamattal kapcsolatban egészen megengedőek vagyunk (mindenki kakil/pisil stb…), a mensturációval kapcsolatban sikerült nagyon bizarr viszonyt kialakítani. Öt-hét nap, ami mintha meg sem történne. Körülírjuk, fura nevekkel illetjük, próbálunk úgy tenni, mintha ott sem lenne. Pedig hát ott van, éveken keresztül, ráadásul az emberiség felét érinti, szóval mi végre is ez a nagy pironkodás?

 

Julie Beck, Meg ne lássák a tamponod című cikkében pont ezzel foglalkozik. Konkrét esteket bemutatva, és korábbi tanulmányokra hivatkozva járja körül a kérdést, hogy miért nem vagyunk képesek egyszerűen kézbe  venni egy tampont, és kisétálni a mosdóba, függetlenül attól, hogy az irodában, a kedvenc kávézónkban vagy egy zsúfolt buliban vagyunk-e. Megjött igen, és?

Érdekes kérdés, hogy honnan is ered ez a fura szégyenérzet. Tényleg a társadalom beszéli belénk, vagy mi magunk is igyekszünk három lépés távolságot tartani a testünktől, és valamennyi testnedvünktől, amik a közbeszédben egytől-egyig úgy kerültek be mint undorító, elkendőzendő dolgok, amiket illik még magunk előtt is szégyellni, mások előtt pedig egyenesen kötelező.

 

Hogy ez egy vallásból eredő konvenció-e (a legtöbb vallási közösség tisztátalannak tartja a menstruáló nőt. A vallásukat gyakorló zsidó pároknál például a menstruáció ideje alatt, plusz egy héttel utána tilos a szex), és ezért maradt rajtunk, lett elkerülhetetlenül az életünk része, azt nehéz lenne megválaszolni, de a jelenség létezi, s mint ilyennel érdemes foglalkozni.

Akit bővebben érdekel a téma, az a linkre kattintva az egész cikket elolvashatja.

 

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!
süti beállítások módosítása