Üvegplafon

Hogyan egyeztessük össze a munkát... és a magzatot?

2015. április 09. Üvegplafon

Az anyaság és a karrier összeegyeztetéséről egyre többet beszélünk, de mi a helyzet a szülés előtti munkával?

Remegve állsz egy étterem mosdójában, és próbálod nagyjából eltakarítani a hányásodat, miközben tárgyalópartnereid értetlenkedve várnak az asztalnál. Rebecca Traister, a New Republic újságírója ebben a nem túl dicsőséges pillanatban gondolkozott el: oké, hogy a szülés után meg kell harcolnunk a munkánkért, de mi lesz velünk a szülés előtt?

terheshany.jpg

“Szakmailag megalázó helyzet volt. A terhesség megnehezítette a munkámat, legalábbis abban a formában, ahogy az elmúlt 15 évben végeztem. Nem volt könnyű dolgom: egyszerre akartam terhes lenni, és egyben nagyon jól végezni a munkámat is.”- írja cikkében.

Bár a terhességet kísérő tüneteket nagyon változatosak, és nem mindenkinél jelentkeznek ugyanúgy, nők tömegei tapasztalják meg a nehézségeket. Az egyik pillanatban még lendületesen, hatékonyan dolgozol - ahogy akár éveken-évtizedeken keresztül tetted -, a következőben pedig saját tested gátjaiba ütközöl: ólmos fáradtság lesz rajtad úrrá, leküzdhetetlen émelygést érzel, hányásrohamoktörnek rád, vagy éppen négy és fél percenként kell kiszaladnod pisilni. Ráadásul hiába tűnik úgy időnként, hogy a tested ellened fordult, ez az állapot nem valamiféle fogyatékosság, vagy leküzdendő betegség, hanem az egyik leggyakoribb és legvágyottabb emberi állapot.

Mintha máig nem lenne igazi konszenzus abban, hogy a gyereket váró nő munkavégzése milyen kategória alá esik: végtelenül színes a skála az utolsó hétig dolgozóktól a golyóstoll felemelését megtagadókig. Beteg a terhes nő? Általában nem. Fogyatékos a terhes nő? Általában nem. Tudja-e végezni munkáját? Fenntartásokkal, igen. Magyarországon a Munka Törvénykönyve szerint veszélyes és nehéz fizikai munkavégzés esetén az állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakörbe kell ideiglenesen áthelyezni, vagy meglévő munkakörében - a munkavállaló beleegyezésével - a munkafeltételeket kell megfelelően módosítani. A valóság? Legalább olyan sokszínű, mint az első trimeszter tünetei: van, aki meg tudja oldani, hogy otthonról dolgozzon, vagy lepihenjen délutánonként, és van, akit be nem jelentett állásából a terhesség hírére rúgnak ki szívbaj nélkül.

És hogy mikor szülünk? Átlag Katalin ma Magyarországon 28 éves korában szüli első gyerekét, 1970-ben ugyanő még 22 éves korában szült volna. Nemcsak az első gyerek érkezésében érzékelhető változás: ma a nők világszerte soha nem látott számban képviseltetik magukat a munkaerőpiacon, és épp keresőképességük felívelő szakaszában szülnek, pár év tapasztalattal a hátuk mögött. Ezen a karrieríven üt rést az anyaság: Michelle Budig (University of Massachusetts) kutatási eredeményei szerint az amerikai nők - eleve alacsonyabb - jövedelmében átlagosan 4% csökkenést jelent minden gyerek - ami főleg akkor meghökkentő, ha összevetjük azzal a ténnyel, hogy a férfiak ugyanakkor minden gyerek után átlag 6%-os fizetésemelést könyvelhetnek el. Arról nem is beszélve, hogy olyan hagyományos sztereotípiák kapcsolódnak a szülőszerepekhez, amik a kiválasztáskor is hátrányos helyzetbe hozzák a nőket. Míg a férfiak apaként egyre megbízhatóbb munkaerőnek tűnnek, addig az anyák rendre megkapják a kérdést: “és gyakran beteg a kis Petike?”

A New Republic cikke egy másik aggasztó és jól ismert jelenségre is felhívja a figyelmet: a HR-osztály óvó tekintete gyakorlatilag a termékeny korba lépéstől figyeli a nőket. Gyanús vagy, biztos hamarosan szülni akarsz. 30 felett, házasként munkahelyet váltanál? Sok sikert! Ha pedig már várandós vagy, elkezdhetsz aggódni, hogy mikor, milyen módon jelentsd be a nagy hírt - és kerüld el a kirúgást. Apró nehezítés, hogy a később egyre növekvő hasat leszámítva a leglátványosabb tünetek épp az első trimeszterre esnek, arra az időszakra, amikor - többek között a spontán vetélés esélye miatt - még nem szívesen híresztelik a terhességet a leendő szülők.

Végül egy kis vizualizációs játék: próbáljuk meg elképzelni, hogy gyereket várunk, és meglátjuk, hogy meghirdették álmaink állását. Jelentkezünk, és végig versenyben vagyunk, végül az utolsó körben egy férfi jelölt és köztünk kell választaniuk. Terhességünk egyáltalán nem befolyásolja a kiválasztókat a döntésben. Sikerült elképzelni? Nem véletlen, ha nem.

 

Rákász-Losonczy Judit

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!
süti beállítások módosítása