Üvegplafon

12 + 1 alattomos dolog, amik miatt a nők hátrányt szenvednek a munkában (via Jobline.hu)

2015. március 25. Agát

(Forrás: itt. Szerző: Horváth József)

Sok munkahelyen küzdenek a nők hátrányos megkülönböztetése ellen, gyakran sikerrel. Ám vannak olyan alattomos dolgok, amiket nem lehet hatékonyan kezelni, és jogi úton sem lehet ellenük fellépni, mert az emberek mentalitásában gyökereznek.

A Business Insiders összegyűjtötte azokat a káros jelenségeket, amelyeket sok nő tapasztalhat, és alig tehet ellenük valamit.

ww4.jpg

1. Ha egy nő asszertív, azt gyakran agresszivitásnak minősítik

Tipikus 22-es csapdája. A nőktől azt várják el a munkahelyeken, hogy kedvesek és szerények legyenek. Amennyiben határozottan fellépnek az érdekeik védelmében – például nem vállalnak el olyan feladatot, amely nem az ő dolguk –, azt rossz néven veszik, elterjed az illetőről, hogy erőszakos. A kedves és szerény nők viszont háttérbe szorulnak, hiszen tudják róluk, hogy nem fognak a sarkukra állni.

2. A nők gyakrabban kapnak kedvezőtlenebb bérajánlatot
Kutatások igazolják, hogy a kiválasztási szakemberek hajlamosak az optimálisnál alacsonyabb bérajánlatot tenni a jelöltnek, ha nő, mert gyengébb ellenállást feltételeznek. A számítás általában beválik, mert a jelentkező örül, hogy megkapta az állást, és nem mer vitába bocsátkozni a HR-essel.

ww3.jpg

3. Csapatok tagjaként a nők kevesebb elismerést kapnak
Csapatmunka esetén általában a férfiakat illeti a dícséret még akkor is, ha a női munkatárs végezte a munka nagyobb részét és a férfi tapasztalatlanabb. Szakértők szerint e jelenséget két dolog kombinációja okozza: a férfiakról több kompetenciát feltételeznek, a nők pedig nem merik jelezni, hogy őket illeti az elismerés.

4. A nőket hozzá nem értőnek tartják mindaddig, míg be nem bizonyítják az ellenkezőjét
Automatikusan azt feltételezik a nőkről, hogy nem értenek eléggé ahhoz, amit rájuk bíztak, míg a férfiakkal kapcsolatban nincs ilyen negatív előfeltevés. Ha a nő bizonyított, az egyensúly általában helyrebillen.

5. A nőket a teljesítményük, míg a férfiakat a feltételezett kompetenciájuk alapján léptetik elő
Ugyancsak kutatások bizonyítják, hogy egy nőnek előbb mindig valami jelentős dolgot kell letenni az asztalra ahhoz, hogy feljebb léphessen, míg a férfinak elég, hogy a sztereotípiák alapján (okos, tapasztalt, határozott) alkalmasnak gondolják a feladatra.

6. A sokat beszélő férfiak kompetensnek minősülnek, míg a sokat beszélő nők megítélése ennél negatívabb
Kísérletet végeztek vállalati vezetőkkel, akiknek beosztásuk miatt sokat kell beszélniük. Mind a férfi, mind a női vezetők sokat beszéltek, és a nőket a kísérletbe bevont csoportok tagjai kevésbé gondolták kompetensnek, megkérdőjelezték vezetői képességeiket.

ww5.jpg

7. Ha a nők dühösek, gyakran azt gondolják róluk, hogy nem tudnak uralkodni az érzelmeiken
Számos kutatás bizonyítja, hogy a nőkről azt feltételezik, kedves és gondoskodó személyek, míg a férfinak erősnek és keménynek kell lennie. Ha a férfi dühös, akkor úgy értékelik, hogy erőt mutat, a dühös nő viszont hisztisnek minősül.

8. Ha a férfi apa lesz, tisztelik érte a munkahelyén, a kismama viszont gyanús
Az apává vált férfi munkaerőről azt feltételezik, újult erővel végzi feladatait, hiszen gondoskodnia kell a gyarapodó családról, a fiatal anyukáról viszont azt gondolják, hogy a gyerek miatt kevesebb energiát fektet a munkába.

9. Az értekezleteken gyakran félbeszakítják a nőket, vagy nem veszik figyelembe a véleményüket
A nők hangját elnyomja a férfiak zaja, különösen, ha kisebbségben vannak az asztal mellett. A legfrusztrálóbb, ha egy nőnek van egy jó ötlete, de elmennek mellette vagy lesajnálóan elvetik. A BI egy jellemző esetet említ. Az Ernst & Young egyik női vezetője felvetett egy ötletet az egyik értekezleten, amire nem reagáltak a többiek, aztán amikor pár perccel később egy férfi állt elő ugyanazzal, mindenki helyeselt. A hölgy az értekezlet után félrevonta a nagyfőnököt, és szemrehányást tett neki, mire kiderült, az illető észre sem vette, hogy a jó ötlet korábban már elhangzott.

10. Ha a nők nyilvánosan szólalnak meg, erőlködniük kell, hogy odafigyeljenek rájuk
Ha egy nő prezentál férfiközönség előtt, általában nincs könnyű dolga. A BI annak a fiatal gazdasági elemzőnek az esetét hozza fel, aki általában nem tudja rendesen megtartani a prezentációit, mert a férfi kollégák beszélgetnek vagy az okostelefonjukat babrálják, hiszen egy huszonéves nőre minek odafigyelni.

ww2.jpg

11. A nőket ritkábban hívják el sörözni vagy meccsre
Sok munkahelyen szokás, hogy a kollégák munkaidőn kívül együtt buliznak, sportolnak vagy rendezvényeket látogatnak. A nőket ritkábban hívják meg, ami lazább kollegiális kapcsolatot jelent, és a nők azoktól a fontos ismeretektől is elesnek, amiket az ilyen informális eseményeken a munkatársak megosztanak egymással (mikor lesz előléptetés, béremelés, ki megy nyugdíjba vagy más céghez).

12. A nők megjelenését szigorúbban ítélik meg
Egy széles körű kutatás kimutatta, hogy a vállalati vezetők kétszer annyi hibát tartanak számon a nők megjelenésével kapcsolatban, mint a férfiakét illetően. A nőket általában szigorúbban ítélik meg, például egy túlsúlyos nőről azt gondolják, ha a kilókat nem tudja kordában tartani, akkor vezetőnek sem alkalmas, míg a kövér férfi igazgatót kedélyesen vállon veregetik, mondván, száz kiló alatt egy férfi csak karácsonyfadísz.

+ 1 bónusz bizonyíték
Jelen sorok írójának anyósa okleveles földmérő, aki jóval fiatalabb férfi asszisztensével végzi munkáját. A megrendelők először mindig a fiatal asszisztenssel kommunikálnak, ösztönösen azt gondolva, hogy ő a főnök, mivel férfi.


("2015-ben is megrendezésre kerül a nagysikerű Jobline Női Karriernap!
A Karriernap megszervezésével két célnak szeretnénk eleget tenni, egyrészt a diplomás nők számára biztosítunk lehetőséget arra, hogy személyesen találkozhassanak a munkaerőt kereső cégekkel, e mellett pedig a karriertervezési folyamatot kívánjuk támogatni inspiráló előadásokkal és sikertörténetek bemutatásával, illetve személyes tanácsadásokkal.")

munka, gender, társadalom, feminizmus, nők, egyenlőség, munkajog, nők jogai, üvegplafon

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!