Üvegplafon

10 dolog, amitől nem leszel kevésbé feminista

2015. március 10. Üvegplafon

A feminizmus lényege éppen az egyenjogúságért vívott és a felületes ítéletek miatt elszenvedett hátrányok elleni harcban keresendő. Mégis azzal szembesül a hétköznapi feminista, hogy mindenki meg kívánja neki mondani, mennyire is feminista ő – vagy, hogy mennyire nem az. Ha hiszel abban, hogy az emberek nemtől függetlenül egyenlő jogokat és lehetőségeket érdemelnének, akkor teljes jogú feminista vagy. Még ha lesz is olyan, aki a következő 10 séma alapján ezt megkérdőjelezi majd. Széll Dóra írása.

1. A szexuális vágyaid miatt

Rengeteg cikk születik a pornó, a szex, a kéj helyességéről vagy helytelenségéről, sőt, már megjelent a kifejezetten feminista pornó is. Akadnak, akik szerint egy feministának nem lehetnek bizonyos vágyai, mivel azok azt az elnyomást szimbolizálják, ami ellen küzdelmet fogadott. De nem ül a hálószobádban sem feminista, sem másmilyen ítélőszék, így ne érezd magad rosszul, ha a durvább pornó izgat vagy a valóságban kacsintgatsz hasonló irányba. Sosem szabad szégyent érezned a szexualitásod miatt. Csak az számít, hogy neked, és a partnerednek – vagy partnereidnek – minden konszenzuálisan megfeleljen és élvezzétek: a többi embernek pedig ehhez az égvilágon semmi köze.

1.gif

2. Ha nem keresel pénzt

Sokak szemében a feminizmus szükségszerűen összekapcsolódik az egzisztenciális önállósággal, de csak rád és a támogatódra – legyen az a párod, a szüleid vagy bárki – tartozik, hogy anyagilag nem a saját lábadon állsz, és senkinek nincsen joga turkálni a pénztárcádban. Arról sem nem tartozol magyarázattal senkinek, hogy honnan van pénzed, és arról sem, hogy mire költöd. Ráadásul biztos lehetsz benne, hogy bármi is lenne a válasz ezekre, mindig rosszindulatú megjegyzések célpontja lennél, úgyhogy felesleges bosszankodni rajta.

3. Ha te viszed a háztartást

Ez részben kapcsolódhat az előző ponthoz. Egy feminista szellemiségű családban, párkapcsolatban vagy lakóközösségben is működhet „klasszikus” felállás szerint a munkamegosztás. Nem kell, hogy kicentizve ugyanannyi tevékenységet végezzetek, ugyanannyi időt és energiát adjatok bele, hanem hogy közös megegyezés szerint működjön a rendszer. Ha ez azt jelenti, hogy te végzed el a háztartási (és/vagy a gyereknevelési) teendők oroszlánrészét, akkor azt jelenti. A ti rendszeretek, a ti lakásotok, a ti életetek.

3.gif

4. A külsőd miatt

Vörös rúzzsal, miniruhában és magas sarkúban is ugyanolyan hiteles a nők jogai mellett kiállni, mint bármilyen más öltözékben vagy sminkben. A feminizmus üzenetének része, hogy nőként a teljesítményed, kvalitásaid nem a külsőd alapján ítélendőek meg, például egy állásinterjú alkalmával. Ez így van akkor is, ha éppen a feminizmus mellett állsz ki: bármilyen frizurával, kivágással és testalkattal is teszed, az nem számít, csak az, amit teszel.

4.gif

5. A randizási szokásaid miatt

Te tudod, mire vágysz, mit engedsz meg, mit fogadsz el és kitől. Mindegy, hogy szingli vagy-e, volt-e egyéjszakás kalandod, engeded-e, hogy kifizesse egy férfi az italodat, vagy tartós és kizárólagos párkapcsolatban élsz közös kasszával. Előbbi, utóbbi, és bármilyen más helyzetben is ugyanúgy felháborodhatsz, amikor szexizmussal találkozol, és ugyanolyan jogon állhatsz ki ellene: ne engedd, hogy a magánéleteddel próbáljon bárki hitelteleníteni.

6. Ha nem „állsz ki magadért” mindig

Személyiség- és helyzetfüggő, hogy ki, hogyan reagálja le, mikor szexizmus, megkülönböztetés éri. Vannak, akik nem tudják megállni, és mindig felszólalnak, míg mások inkább magukban forrongnak. Nem kell szégyellned magad, ha az utóbbit választod, nem kell az elveid miatt veszélyeztetned például az állásodat. Mindannyiunknak magunknak kell eldöntenünk, mely harcokat vívjuk meg.

7. Ha táncolsz

Twerk, rúdtánc, hastánc: néhány olyan mozgásforma, amit erotikusként tartanak számon. Ha ezek valamelyikét űzöd, vagy csak hétvégénként szeretsz a szórakozóhelyeken pörögni, akkor előbb vagy utóbb bele fogsz futni abba a sztereotípiába, hogy nyilván a férfiak miatt teszel így, és innen már csak egy gondolati lépés, hogyha a férfiak elégedettségére táncolsz, akkor nem lehetsz feminista. Dehogynem. Feneket rázva, csípőt tekerve és egy rúd körül forogva is teljes értékű feminista vagy, mindegy, mi a hobbid és hogyan kapcsolódsz ki.

8. A zenei/filmes/irodalmi ízlésed miatt

Alig várod A szürke 50 árnyalatából készült filmet, vagy Robin Thicke Blurred Lines-át dúdolod magadban folyton? A feminizmusnak nem előfeltétele, hogy az életedet kizárólagosan aszerint éld, minden apróságnál gondold át, csak magasan kvalifikált és ideológiailag kifogásolhatatlan professzorok tanulmányait olvasd, valamint csak Beyoncé-t vagy Taylor Swiftet hallgass, amíg a titkos kedvenced nem coming outol egy új, feminista imiddzsel. Azzal szórakoztatod magad, amivel csak szeretnéd.

8.gif

9. Mert férfi vagy

A feminizmus mindannyiunk ügye és érdeke, a férfiaké is. Azért, mert az általában – de azt se feledjük, hogy nem mindig – privilegizált helyzetben lévő csoportba születtél, ugyanannyira fontos a támogatásod. Ha valaki nem tart hitelesnek, csupán, mert férfi vagy, gondolj arra, hogy ezzel éppen ő mond ellent a feminizmus alapvetéseinek. Amikor az ellen küzdünk, hogy a nők ne szenvedhessenek hátrányt, ítéltethessenek meg a nemük miatt, akkor az ellen is küzdünk, mikor ugyanez férfiakkal történik.

9.gif

10. Ha nem értesz egyet egy feministával

A feminizmus mára olyan sokszínűvé és szerteágazóvá fejlődött, hogy szinte már követhetetlen, milyen irányzatok is élnek egymás mellett. Ezek mind közös alapra épülnek, de egészen máshogy látják a részleteket, a megvalósítást, és persze egymást. Ha nem értesz egyet egy másik feministával, az nem jelenti, hogy ne lennél feminista: az pontosan csak annyit jelent, hogy nem értesz vele egyet. Velem sem kell egyetérteni. Ebben sem.

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!
süti beállítások módosítása