Üvegplafon

7 inspiráló sportolónő, akiket imádok online követni

2017. március 06. Üvegplafon

Ó, a Youtube és Instagram világa! Annyi szépség és szörnyűség gyűjtőhelye. Mégis azt hiszem, megtaláltam a jó arányt: követek embereket, akiket példaképemnek tekintek, és olyanokat is, akik kicsit idegesítenek. A következő hét social médiában szereplő sportolónő sem feltétlenül tökéletes. De egyvalami közös bennük: sokat tesznek azért, hogy nőként jobban érezzük magunkat, magabiztosabbak legyünk, és merjük lerombolni a társadalom által ránk erőltetett normákat.

Szerző: Nagy Gréta

1. Meg „megsquats” Gallagher

Megan Gallagher a videóit mindig azzal kezdi: „Hello, my strong strong friends!”. A sportja az erőemelés (az erőemelés során három gyakorlatot kell a versenyzőnek minél nagyobb súllyal elvégezni: guggolás, fekve nyomás, felhúzás. Ennél azért természetesen bonyolultabb a sport, de erre most nincs idő). Amellett, hogy Meg nagyon erős, és a videói is szórakoztatóak, van még egy különleges dolog vele kapcsolatban: rengeteg olyan témát dolgoz fel, ami fontos a nőknek, de kevesen beszélnek róla. Például: amikor a nők nagy súlyok emelgetése közben… mit szépítsünk… bepisilnek (stressz inkontinencia), étkezési zavarokkal való küzdelem, teljesítménynövelő szerek a sportban. Ezen kívül rengeteg erős és inspiráló nő és férfi szerepel a videóiban, és amint megnézek egyet, már alig várom, hogy lemehessek edzeni.

Hol ismerkedhetsz meg vele?

Elég aktív a Youtube csatornája: https://www.youtube.com/user/megangallagherlifts/featured

Instagram: https://www.instagram.com/megsquats/

Podcats: Mark Bell’s Powercast - https://www.youtube.com/watch?v=uBxLgUxoTCQ

2. Gracie Vanasse

Egy újabb erőemelő, a fenomenális Gracie V, mióta megházasodott, Gracie Davies. Ő az erőemelés „equipped” kategórájában ért el rendkívüli eredményeket, ebben a kategóriában, bizonyos föderációkban pedig megengedett a teljesítménynövelő szerek használata is. Mivel ezzel Gracie-nek voltak jó és rossz tapasztalatai is, nagyon bírom, hogy ezekről őszintén beszél a csatornáján. Továbbá nem titkolja azt sem, hogy fiatal korában drogfüggő volt, és hogy nagyon nehéz volt talpra állnia, és kiépítenie azt az életet, amiben most él, és boldog. Nagyon értékelem azokat a vloggereket, akik földhözragadtak maradnak, vállalják a múltjukat és hibáikat. Pedig aki valaha megfordult már az interneten, tudhatja, hogy ez mekkora kockázattal jár.

Hol ismerkedhetsz meg vele?

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCrfUPwsgeu_Gp9xJ1Z9v1Jg

Instagram: https://www.instagram.com/gracievanasse/

3. Hosszú Katinka

Katinkát szerintem nem kell bemutatnom senkinek. De lehet, hogy még nem láttátok az Inside the forge című Youtube-sorozatát. Az Inside the forge-ban követhetjük Katinkát és a csapatot, ahogy bejárják a világot, és bezsebelik az összes aranyat. A sorozaton keresztül kicsit beleláthatunk abba, hogy mennyi kemény munka van Katinka teljesítménye mögött (ha eddig nem sejtettük volna). Én mindig szeretem nézni ezt a csatornát, mert teljesen mindegy, melyik részben épp hol versenyez Katinka, árad belőle az optimizmus, a sport szeretete és az erő. Nem hiába Iron Lady a beceneve…

Hol ismerkedhetsz meg vele?

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCwLXQkPWbiqNdr1aTJYK_Iw

4. Horváth Laura

Aki szereti a CrossFitet, annak egész biztosan ismerősen cseng Horváth Laura neve, de meggyőződésem, hogy minden fiatal lánynak kellene egy olyan példakép, mint Laura. 19 évesen egyetlen magyarként és legfiatalabb versenyzőként kijutott a CrossFit Meridian Regionals-re Madridba (ez a CrossFit Gamesnek, ami egyfajta CrossFit VB, az elődöntője, és elképesztően nehéz bejutni), és 7. helyezést ért el! Aki azt gondolja esetleg, hogy a CrossFit nem a világ legkeményebb sportja (:-)), az nézze meg Laurát, ahogy versenyez (kb. 32.55-től – fekete atléta, fekete short).

Laura előtt biztosan fényes sportkarrier áll, és ezzel együtt minden videóján látszik, hogy imádja, amit csinál, és nem hiszem, hogy érdekelné, hogy a társadalom mit vár el tőle, csak céltudatosan halad előre. Nem lehet egyszerű, de ő csípőből kirázza :-)

Hol ismerkedhetsz meg vele?

Neki nincs Youtube csatornája, de ha sok edzős videót szeretnél látni tőle, akkor kövesd Instagramon: https://www.instagram.com/laurhorvat/?hl=hu

5. Sylvie Curci

Ha szereted a funkcionális edzést, de már unod a tradicionális edzős videókat, akkor Sylvie Instagramja tetszeni fog. Ő többek között az „Acro-Yoga” művelője, ami valami olyasmi lehet, hogy akrobatikus jóga, de mindegy is, mi, mert baromi jól néz ki (állandó handstand motiváció). Iszonyat izmos, és nem érdekli, hogy a társadalom mit gondol arról, hogy egy nőnek hol kell vastagnak és vékonynak lennie. Emellett politikailag is aktív, és Instagramján is gyakran kiáll a nők jogaiért.

Hol ismerkedhetsz meg vele?

Instagram: https://www.instagram.com/sylvie.curci/?hl=hu

Beach time with bae! ☀️�� @jeffkep

Sylvie Curci (@sylvie.curci) által megosztott bejegyzés,

6. Annie Thorisdottir

Egy újabb crossfites, aki mellesleg a kedvenc sportolóm. Az persze alap, hogy kiemelkedő sportoló, de ezen kívül nagyon különleges személyiség, és bevallom, az évek során Annie a szívem csücske lett. Amikor új volt számomra az erősport, a videói és az interjúi inspiráltak, és nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ma már ne tudjam elképzelni az életemet sport nélkül. Szertornászból lett atlétából lett crossfites, és elmondása szerint imád versenyezni, mindig mindenkit le akar győzni. Néhány éve volt egy súlyos hátsérülése, ami után az is kétséges volt, hogy bármit meg tud-e emelni. Ekkor félre kellett tennie az egóját és a versenyszellemét, és hosszú távú terveket kellett szőnie, türelmesen várnia. Azóta visszatért a CrossFit mezőny élére, és remélhetőleg még sokáig ott is marad. Amikor kétségeim támadnak, vagy meginog az önbizalmam, vagy nem megy jól az edzés, mindig eszembe jut, hogy „mit tenne Annie?”. A válasz mindig az, hogy megrázná magát, mosolyogna, és menne tovább.

Hol ismerkedhetsz meg vele?

Instagram: https://www.instagram.com/anniethorisdottir/

7. Janae Marie Kroczaleski

Születési nevén Matthew Raymond Kroczaleski. Igen, ő egy transznemű/genderfluid bodybuilder/erőemelő, ami még így 2017-ben is egyedülálló. 2015-ben coming outolt transzneműként, előtte férfiként sikeres testépítő volt. Minden tiszteletem az övé, hiszen biztos nem lehetett könnyű egy ennyire macsó és szó szerint tesztoszteronnal teli világban, mint a testépítés, tisztába jönni azzal, hogy ő valójában nőnek érzi magát. Erről az élményéről nyíltan beszél, szerintem mindannyiunk számára hasznos dolgokat oszt meg, érdemes rá figyelni. Arról is gyakran beszél (mutatva az egyértelmű kettős mércét a sportban), hogy mióta testépítő nőként él, gyakrabban érzi úgy, hogy nem felel meg a társadalmi elvárásoknak, miszerint „egy nő = nem izmos”. Bármennyire nehéz lehet megértenünk az álláspontját, azt nem tagadhatjuk, hogy nagy bátorság kell ahhoz, hogy elsőként beszéljen valaki ezekről a kérdésekről.  

Hol ismerkedhetsz meg vele?

Instagram: https://www.instagram.com/janaemariekroc/

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!
süti beállítások módosítása