Üvegplafon

A testünk miatt miért kell magyarázkodni? Levél Sarka Katának

2016. április 07. Üvegplafon

Kedves Kata!

Valójában nyilván nem neked írok, mert neked jól felfogott érdeked nem megérteni a téged ért kritikákat. És mélyen megértem, ha egyetlen jól karban tartott porcikád sem kívánja, hogy már megint ezekkel az értetlen, egészségellenes feministákkal kelljen hadakozni. De mivel jelen pillanatban te vagy a legismertebb importőre az Amerikában már régóta tevékenykedő test- és anyaszégyenítő celebeknek, mégis megpróbálom a lehető legegyszerűbben megvilágítani, mi a gond ezzel.

sarka_kata.jpg

Te hallottál már olyat, hogy egy írónő arról beszéljen, igazán felesleges kifogásokat keresni arra, ha egy kismama nem olvas kortárs magyar regényeket? Hiszen mibe kerül elsétálni a kerületi könyvtárba, és kikölcsönözni egy könyvet?! Esetleg képzeljünk el egy politikai elemzőt, aki azt magyarázza, hogy a Guardiant ugyanúgy ingyen szállítja az internet, mint a Bezzeganyát – akkor mi a kismamák mentsége arra, ha nem felkészültek külpolitikai kérdésekben? Vagy mondjuk egy vállalkozót, aki azt fejtegeti, hogy igazán csak egy toll, egy papír meg némi fejtörés szükségeltetik ahhoz, hogy egy kismama kitalálja, milyen sikeres vállalkozást akar indítani a gyesről visszatérve. Hát néha azért csak alszik az a gyerek, nem? Tesséktessék, vágjanak bele!

No hát én még nem hallottam, aminek nyilván oka lehet az, hogy az irodalmi és külpolitikai tájékozottság vagy a jövőbeni karriertervek kidolgozása fontosságukban a közelükbe sem érnek egy kidolgozott has- vagy combizomnak. De esetleg az is elképzelhető, hogy mindezen emberek és az őket körülvevő társadalom nem támaszt ezekkel a tevékenységekkel kapcsolatban különösebb elvárásokat a nők felé. Hiszen meglehetősen nyilvánvaló, hogy bár mindezen dolgok tök fontosak, de semmiképp sem kötelezőek – mindenki úgy építi be őket az amúgy is embert próbáló gyerekes mindennapokba, ahogy akarja és teheti.

A kérdésem tehát pusztán annyi, hogy miért lenne pont a testünk polírozása a kivétel? Az, hogy nők tömegei szülés előtt, után és szüléstől teljesen függetlenül szükségét érzik, hogy magyarázkodjanak a testük miatt, nagyrészt annak köszönhető, hogy Te és még sokan mások azt kommunikálják feléjük, hogy ezen az alapon számon kérhetőek és bírálhatóak.

Ne haragudj, most mennem kell, a gyerek elunta magát a játszószőnyegen. Én meg csak most jövök rá, hogy levélírás helyett letolhattam volna egy alakformáló gyakorlatsort. De nekem most ez volt fontosabb. És ahogy neked nem kell magyarázkodnod, úgy nekem sem.

Üdv:

Réz Anna

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!
süti beállítások módosítása