Üvegplafon

Jótékony celeb vagy? Megmondjuk, a társadalmi nemed mely ügyek támogatására hajlamosít!

2015. május 19. Agát

A Fast Company magazin már több remek cikkben foglalkozott a jótékonykodó hollywoodi híresség kérdéskörével. Kelet-Európában az ismertség-alapú adakozás talán még nem annyira elterjedt, de a tengerentúlon komoly elköteleződést és hatalmas pénzeket jelenthet. 

Az amerikai magazin most azt vizsgálta meg jól bevált szőrszálhasogatásával, hogy milyen módon oszlik meg gender-alapon, hogy egy-egy ismert személyiség milyen ügy mellé áll be arccal és pénztárcával. 

David McCandless pl. a Look to the Stars celebjótékonysági oldalt, illetve új adakozás-pszichológiai kutatásokat vett alapul: ezek szerint az emberek inkább olyan ügyek felé köteleződnek el, melyek őket is érinthetik, és melyekkel így mélyen azonosulni tudnak. Nézzük, melyik gender mivel tud azonosulni:

3040935-inline-i-1-gender-differences-in-celebrity-charity-causes-visualized.png

Láthatjuk, hogy a női celebek szíve a nőket kiemelten érintő katasztrófák/problémák/ügyek felé húz, úgymint mellrák, szexuális vagy családon belüli erőszak, és nagyobb hévvel is fogadnak örökbe gyermekeket a harmadik világból. A férficelebek a papírformának megfelelően lelkesek lesznek a veteránszövetségektől és a sportügyektől. 

És természetesen ott vannak a gender-neutrális adakozási területek, mint pl. a harc a rák és az AIDS ellen, vagy a környezetvédelem. 

----

Ön egy igazi celeb, aki csak azért kattintott a cikkre, hogy megnézze, kinek adakozik a konkurencia? Töltse ki a tesztet, és mi megmondjuk, ön kicsoda!

Kinek adakozik ön?

a) foci

b) nevelőotthon

c) árvíz

Megfejtés: 

Főleg a) válasz esetén ön magyar politikus.

Főleg b) válasz esetén ön a norvég állam.

Főleg c) válasz esetén ön tetszőleges magyar állampolgár. 

 

 

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!
süti beállítások módosítása