Üvegplafon

Beleegyezés: miért olyan bonyolult?

2015. április 30. kardigan

A múlt heti Éden Hoteles történet több hírportálon végigfutott, és a kommenteket olvasva újra szembesülhettem azzal, hogy embereknek mennyire fogalma sincs róla, mit jelent az, hogy a szexhez beleegyezés kell. Hogy a szex akkor és csak akkor szex és nem erőszak, ha abba mindkét fél beleegyezett. Csonka Anna cikkében részletesen elolvasható, mi történt a műsorban, de a lényeg tényleg csak annyi, hogy egy férfi erőszakoskodott egy nővel, aki nem akart vele lefeküdni (és hogy ezt minden kommentár nélkül leadta a TV2, de ez egy másik vonal). Nem értem, miért olyan bonyolult ezt összerakni, de mindenhonnan ömlenek az olyan kommentek, hogy "dehát csókolózott vele korábban" meg hogy "ez csak olyan tipikus női játszadozás volt".

Egy amerikai blogger, Rockstar Dinosaur Pirate Princess is úgy érezte, nem mindenkinek megy át a nem/igen distinkció, ha szexről van szó. Mint írja: “valahányszor felmerül, hogy mielőtt lefekszel valakivel, esetleg bizonyosodj meg róla, hogy ő is ugyanezt szeretné-e, elkezdenek zúdulni az ellenvélemények." Ellenvélemények, már ez is hihetetlen -- mintha ez egy álláspont lenne, amiről értelmes dolog vitatkozni.

forrás: http://www.oneequalworld.com/2014/10/01/california-passes-groundbreaking-sexual-consent-law/

Ám ahelyett, hogy hosszan értetlenkedne azon, hogy mégis mit lehet ezen nem érteni, a blogger inkább egy analógiát mutat be: képzeld el, hogy nem szexet kezdeményezel az illetővel, hanem csinálsz neki egy csésze teát.

"Igen, köszi szépen, kérek.” -- Eddig könnyű, szeretne teát.

"Hm, nem is tudom." -- Megfőzheted, de készülj fel arra az eshetőségre, hogy nem fogja kérni. És -- ez a fontos rész -- ha nem kéri, ne itasd meg vele. Nem hibáztathatod azért, mert te úgy döntöttél, hogy megcsinálod, hátha mégis kérni fogja.

"Nem kérek." -. Ne csinálj neki teát. Ennyire egyszerű. Ne csinálj neki teát, ne itass vele teát, ne húzd fel magad rajta, hogy nem akar teát. Előfordul az ilyen, hogy az ember nem akar teát inni.

"Igen, kérek szépen." mondja először, de mire elkészülsz, meggondolja magát. -- Értem, hogy ez bosszantó, hiszen feleslegesen dolgoztál vele, de ebből nem következik, hogy köteles meginni. Az előbb még szeretett volna teát, de meggondolta magát, ezt pedig tiszteletben kell tartanod.

Ha nincs magánál, ne főzz neki teát! Eszméletlen emberek nem akarnak teát és nem tudnak válaszolni a kérdésedre, mert nincsenek maguknál.

Az is előfordulhat, hogy nemrég, akár néhány perccel ezelőtt még magánál volt, és kért, de amíg vizet forraltál és bögrét kerestél, történt valami, és most már eszméletlen. Az előző szabály van érvényben. Tedd le mellé a teát, nézd meg, hogy jól van-e, és ne itasd meg vele! Értem, hogy az előbb még szeretett volna teázni, de most nincs magánál, és, ahogy az előbb tanultuk, az eszméletlen emberek nem akarnak teázni.

Ha kért teát, elkezdte inni, aztán elájult, mielőtt befejezhette volna, ne öntsd le a torkán a maradékot. Hiszen (ismétlés a tudás anyja) eszméletlen emberek nem akarnak teázni.

Ha múlt szombaton nálad volt, és kért teát, abból nem következik, hogy azt szeretné, ha mostantól az örökkévalóságig mindig teát főznél neki. Nopláne nem szeretné, hogy felbukkanj a lakásában egy teával, vagy hogy arra ébredjen, hogy itatod, hiszen "múlt héten még kértél teát!".

Hülyeségnek tartod ezt az egész teázósdit? Ki itatna teával valakit, aki eszméletlen, vagy aki egy hete kért, de most nem? Eszünkbe se jutna valakit teázásra kényszeríteni, amikor nem akar teázni.

Akkor miért olyan bonyolult ugyanez, amikor szexről van szó?

 

Pándi Julis

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!
süti beállítások módosítása