Üvegplafon

FOLYTATÁS: Vizsgálatot indít a TV2 az Éden Hotel ügyben (Index.hu)

2015. április 27. Agát

#TV2

Szerző: Csonka Anna

Eredeti megjelenés: Index.hu (2015.04.27.18:22)

Belső vizsgálatot indít a TV2 az Éden Hotel pénteki adásában képernyőre került szexuális bántalmazással kapcsolatban. A bántalmazást korábban letagadó csatorna egy hétfői közleményben azt írta, a valóságshowban egy olyan jelenet is képernyőre került, amelyben

az egyik női szereplőt játékostársa agresszív szexuális közeledésével és verbális kommunikációjával méltatlan, megalázó helyzetbe hozta,

és elismerik, hogy ezek a képsorok az egész társadalom felé rossz üzenetet hordoznak.

A döntést Yvonne Dedrick ügyvezető igazgató hozta meg. A vizsgálat célja, hogy  egyértelműen feltárják az ügy körülményeit, adott esetben felülvizsgálják a műsor szerkesztési folyamatait. Ha kell, a csatorna külsős szakértőt is bevon a folyamatba. A csatornát egyébként a Liberálisok szombaton feljelentették.

nori.jpg

Mi az, hogy nem?

Az Éden Hotel péntek esti adásában a reality egyik szereplője, Gábor szexre akarta kényszeríteni show-beli párját, Nórit. A lány többször és határozottan megmondta neki, hogy nem akar vele lefeküdni, de Gábor ezt nem hagyta annyiban – “Mi az, hogy nem?” -, fogdosta, ráfeküdt, szétfeszítette a lábát, hozzádörgölte magát, aztán szóbeli alázással is próbálta megtörni az ellenállását.

A jelenet, főként a magyarázkodásként közzétett vágatlan verziójában vérfagyasztó. A fikciós és a nem fikciós műfajok határán mozgó realityknek ilyen tűpontosan még sosem sikerült megfogni a valóságot, az a 38 perc olyan, mintha belenézhetnénk abba, hogyan zajlik egy tipikus szexuális bántalmazás Magyarországon.

Tipikus, hiszen a szexuális bántalmazásos, erőszakolós esetek többségét az alkalmi vagy állandó partnerek követik el a hálószobákban és nem idegenek a sötét utcákon. És tipikus azért is, mert a nők többsége úgy reagál, ahogyan Nóri: nem menekül, kiabál, hanem lefagy, és összeszorított szájjal próbál minél gyorsabban túlesni az egészen.

Csábítás vagy bántalmazás?

Az Üvegplafon blog cikke nyomán az adás másnapján lényegében az egész magyar média egyöntetűen bántalmazást, erőszakot kiáltott, de a műsort gyártó TV2 akkori álláspontja szerint Gábor csak megpróbálta elcsábítani Nórát, udvarolt neki. A hazai közbeszédben a szexuális erőszakot még most is sokszor csak a konkrétan közösüléssel végződő erőszakra használják, noha büntetőjogilag ez egy sokkal tágabb fogalom.

Létezik például a szexuális kényszerítés kategóriája is. Egy ilyen bűncselekmény elkövetéséhez az is elég, ha valaki súlyosan szeméremsértő, a nemi vágy felkeltésére, fenntartására irányuló vagy arra alkalmas cselekedeteket végez. Ebben az esetben magát a magatartást, a kényszerítést bünteti a törvény – egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel -, akkor is, ha végül behatolás nem történik.

Akik Nóri testi épségéért aggódnak megnyugodhatnak, a reality feltehetően nem fog odáig fajulni, hogy a tévénézők végignézhetnek egy nemi erőszakot. Az Éden Hotel lakóit a nap 24 órájában biztonsági őrök figyelték és vigyázták (a műsort tavaly ősszel és télen forgatták), akik ha kell, beavatkoztak az erőszakos jelentekbe is, maguktól vagy szerkesztői utasításra. Nóri és Gábor jelenetének esetében azonban sem a biztonsági őrök, sem

a szerkesztők nem érezték úgy, hogy be kellene avatkozni,

sőt, a vágatlan verzióban az is látszik, hogy a kamerát még rá is közelítették Gábor Nórit fogdosó kezére, amit Nóri folyamatosan próbál leszedni magáról.

Mi lesz a bántalmazóval?

Feljelentés a bántalmazás miatt csak Nóri tehetne, ha akarna. De valószínűleg nem akar, hiszen, ahogyan azt a TV2 a saját védelmében felhozta, már másnap reggel kijelenti, hogy nem volt szó semmilyen erőszakról. Egy olyan asztalnál mondja ezt, ahol mellette ül a bántalmazója, és ahol mindenki ellenségesen, bizalmatlanul, vagy éppen viccelődve kérdezgeti az erőszakról. Azzal, hogy láthatóan feszülten letagadja a bántalmazást, tulajdonképpen tovább folytatódik a szexuális bántalmazás természetrajzát bemutató a szuperreality.

Nóri úgy ebben a jelentben is úgy viselkedik, ahogy legtöbb bántalmazott nő:

a kutatások szerint Magyarországon száz szexuális bántalmazásból csak kevesebb mint egy kerül a rendőrség látóterébe, mert a nők nem mernek előállni a történetükkel, nem bíznak az igazságszolgáltatásban, nem akarnak keresztül menni a nyomozás tortúráján, és sokan egyébként is magukat okolják.

Mi lesz a TV2-vel?

A bántalmazó Gábor így, még ha valóban követett is el bűncselekményt (ezt csak bíróság állapíthatná meg), megússza a dolgot. A TV2-t viszont a Liberális Párt feljelentése nyomán jó eséllyel elítélheti a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság, amiért főműsoridőben, mindenféle kommentár nélkül, a szórakoztatási faktora miatt leadtak egy bántalmazást bemutató jelenetet.

A sajtótörvény szerint ugyanis tilos megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatása. Sebestyén Balázs Class FM-es reggeli műsorát éppen erre a paragrafusra hivatkozva ítélték pénzbüntetésre tavaly, amiért viccelődtek az egyik gólyatáborban megerőszakolt lány történetével. A büntetés lehet pénzbírság, elsötétítés és kötelezhetik a csatornát a jogsértésről szóló közlemény beolvasására.

A jelenlegi médiatörvény egyébként nevesítve külön védelmet nyújt a vallási és egyéb kisebbségek tagjainak, külön szankcionálja az ellenük irányuló gyűlöletkeltést például. A nőkre viszont nem vonatkozik külön paragrafus. Az LMP szerette volna módosítani a törvény szövegét úgy, hogy a nők is nevesítve legyenek benne, de ezt végül nem is tárgyalta az országgyűlés. Balogh Lídia médiaszakértő, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa szerint önmagában nem probléma, hogy a nőket nem védi külön a törvény, illetve a nevesítés nem oldana meg semmit, hiszen a lényeg a Médiatanács döntési gyakorlata. Ebben viszont van hová fejlődnie a tanácsnak, bár a Morning Show-val kapcsolatos ítéletét például pozitív példaként hozta fel Balogh Lídia.

Eladó az emberi méltóság?

Amit a TV2 csinált, amikor leadta ezt az epizódot ugyanakkor nem csak a jogot sérti, hanem súlyos sajtóetikai vétség is. “Az, hogy egy ilyen jelenet a képernyőre kerül, tulajdonképpen felmenti a bántalmazások elkövetőit, ami főleg egy olyan szürke zónában veszélyes, mint ami itt is történt, amiről sokan nem is tudják, hogy erőszaknak minősül” – mondta Weyer Balázs, az újságírói etikai kódexet is kidolgozó Főszerkesztők Fórumának vezetője. A TV2 jelenlegi főszerkesztője egyébként nem tagja a Fórumnak.

A Médiatanács, és elődje, az ORTT ilyen etikai szempontokat is figyelembe vesz. Sőt, amikor egy olyan esetben elmarasztaló ítéletet hoz, mint amilyen Nórival is történt, azt attól függetlenül hozza, hogy például Nóri végül beismerte-e, hogy erőszak áldozata volt, mert a tanács egyetemes olyan egyetemes emberi értékeket is véd, mint az emberi méltóság.

Volt az ORTT-nek például egy híres ítélete, amelyet az Igazság Ára című műsor ellen hoztak. "Ebben a műsorban a szereplőket egy poligráfhoz kötötték, és különféle kérdésekre kellett válaszolniuk a nyereményért. A kérdések nagy része megalázó, kellemetlen volt, de ha valaki nyerni akart, válaszolnia kellett rá. Az ORTT szerint ezzel a műsor azt sugallta, hogy az emberi méltóság eladó, hogy nincs érinthetetlen része az emberi személyiségnek, hiába írtak tehát alá a szereplők a játékszabályokat, a műsor megsértette egy egyetemes értéket. Ez szerintem jó párhuzam arra, ami az Éden Hotelben történt most" - mondta Balogh Lídia.

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!
süti beállítások módosítása