Üvegplafon

A nők elleni erőszakról beszélni már nem tabu

2015. december 04. AnnaCsonka

 

Szerző: Tamás Dorottya

Hatalmas volt az érdeklődés a nők elleni erőszak elleni intézményes fellépésről szóló konferencián, amelyen még Colleen Bell amerikai nagykövet is felszólalt. A kétszáz fő befogadására képes Európai Ifjúsági Központ megtelt, ezenkívül pedig még rengetegen próbáltak jelentkezni az eseményre. Talán az lemúlt időszak rengeteg médiabotránya megtette volna a hatását?

A NANE és a Patent Egyesület közös szervezesében létrejött konferencián nők elleni erőszakkal kapcsolatos kutatásokat, könyveket, és az európai szabályozásokat, előremutató kezdeményzesekt mutatták be, és olyan fontos hivatalos is személyek is felszólaltak a témában mint Colleen Bell amerikai nagykövet és Arild Moberg Sande norvég helyettes nagykövet.

A haza igazságügyi rendszer nők elleni erőszakos esetekkel kapcsolatos gyakorlatait Dr. Sándor Beáta Judit, a PATENT egyik kutatója mutatte be. A monitorozás tapasztalatai azt mutatják, hogy nem számít, a bírák 75 százaléka nő, az áldozathibáztatás rendszeresen megjelenik, és a bíróságok sokszor mintha próbálnák magukat kivonni a párkapcsolati erőszak ügyeiből. Éppen ezért akutatás eredményei alapján Sándor Beáta Judit fontosnak tartja, hogy a bírák és jogászok részesüljenek külön képzésekben, amely felkészíti őket, hogyan kell humánusan viselkedni egy feljelentést tett áldozattal szemben.

„A nőktől várják sokszor a bírák a megoldást” – mondta Dr. Sándor Beáta Judit, hozzátette, a válozás nagyon hosszú és lassú folyamat, ehhez pedig képzésekre és kooperációra lenne szükség a hivatalos szervek felől is. Ami azonban fontos tendencia, hogy a jogász hallgatók körében óriási az érdeklődés a párkapcsolati erőszakkal kapcsolatban.

A későbbiekben Cserhát Éva, a kötet fordtója bemutatta Lundy Bancroft a Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi című könyvét. Az írónő csaknem húsz éve vezet bántalmazó férfiaknak csoportos foglalkozásokat. Az alapvetően nőknek szóló könyvében összegyűjtötte tapasztalatait és elemezi a sokszor tabunak tartott kérdéseket a bántalmazókkal kapcsolatban. Magyarországon minden ötödik nő élt vagy él bántalmazó párkapcsolatban.

Kitekintő előadást tartott Rosa Logar, a GREVIO-tól, aki az új európai szabályozásokról és normákról számolt be, köztük az Isztambuli egyezményről. Elmondta, előrelépések vannak, de nagyon nehéz változtatni, egyrészt az egyes országok különböző szabályozása miatt. Eljött az idő, amikor az eddig nem gender-specifikus erőszakra vonatkozó törvényeket elkezdjék a valóságra alkalmazni, változtatni, több speciálisabb, nőket védő törvényre lenne szükség.

Ha valami elindította a társadalmi diskurzust a nők elleni erőszakról, az a tavaly nyáron nyilvánosságra hozott két gólyatáboros erőszak esete volt, ezért ez különösen nagy hangsúlyt kapott a konferencián. Dr. Kiss Valéria, ELTE-s tanársegéd beszámolt róla, milyen tevékenységeket és képzéseket kezdeményeztek a nemi erőszak kampányolása ellen az ELTE különböző karain.

A konferencia előtt néhány nappal mutatták be a NANE színdarabját, ami a gólyatáboros esetet dolgozza fel, egy fogyaszthatóbb, humorosabb, de nagyon érzékeny és tanulságos formában. A Kérsz teát? cím arra utal, hogyha elmondhatjuk, hogy teát már nem kérünk, vagy talán nem is szeretjük azt, miért ne tehetnénk meg ezt a szexszel, tehát a darab fő célja, hogy a beleegyezés és a nemet mondás fontosságára hívja fel a figyelmet.  Az eredetileg egyetemeknek rendezett színdarabra nehéz volt az HÖK-kel és a különböző szervekkel való együttműködés.

 

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!
süti beállítások módosítása