Üvegplafon

Toxikus sokk, avagy miért pereli a tampongyártókat egy nő, aki elveszítette a lábát

2015. július 02. AnnaCsonka

 

Egy átlagos nő körülbelül 350-szer menstruál életében, ez azt jelenti, hogy hozzávetőleg 7350 tampont használ el. Azt gondolná az ember, hogy ha egy terméket az emberiség fele ilyen hosszan és sokat használ, akkor a termék gyártóinak is érdeke, hogy minél kevesebb kockázattal járjon a termék használata. Lehet, hogy az autók vagy a mikorhullámú sütők esetében az így van, de a Vice-on megjelent megdöbbentő történetből kiderült, hogy a tampongyártók hiába tudják már több mint 20 éve, milyen egészségügyi kockázatai vannak a tampnhasználatnak és hogyan lehetne ezeket kiküszöbölni, nem változtatnak a tamponok összetételén.

 24 éves korában Lauren Wassernek mindene megvolt, amit csak kivánni lehet: sikeres modell karrier, sikeres sportkarrier, szép lakás, sok pénz, és annyi barát, hogy amikor 2012. októberében meglátogatták a kórházban, hogy elbúcsúzzanak tőle, fatól-falig állt a sor a folyosón.  A búcsú végül feleslegesnek bizonyult, Lauren életben maradt, de az egyik lábát elveszítette, és most egy régóta húzódó perben próbálja meg térdre kényszeríteni annak a tamponnak a gyártóját, amelytől toxikus sokk szindrómát (TSS) kapott.

A TSS-t sokan csak városi legendának, egy meghaladott dolognak hiszik, amit csak kötelességből és túlzott óvatoságból írnak fel a tampongyártók a használati utasításra. Pedig a tampongyártók többsége még mindig ugyanazokat a szintetikus anyagokat használja a a tamponokban, amelyekről már a nyolcvanas évek óta tudják, hogy tökéletes táptalajt biztosítanak a TSS-t okozó baktériumoknak. Mióta a TSS-t sikerült összekötni a tamponhasználattal, a gyártók minden dobozra ráírnak egy homályos figyelmeztetést, hogy “a tampont használatát összefüggésbe hozták a TSS-val” és, hogy “legfeljebb nyolc órán át használja”.

Úgy kezdődik, mint egy megfázás

Lauren természetesen tisztában volt a tampon helyes használatával. Azon a napon, amikor rosszul lett, mint 11 éve mindig reggel, délután és este is tampont cserélt. A sorra jelentkező tüneteket ha akarta sem tudta volna összekötni a TSS-el: reggel még csak úgy érezte, mintha egy megfázás közelegne, estére viszont már alig állt lábán. Semmi másra nem vágyott, mint egy kiadós alvásra.

A következő dolog, amire emlékszik, hogy a vak spánielje nyalogatja az arcát és hangosan ugat, miközben valaki a bejárati ajtón dörömböl és azt üvölti “Rendőrség, kinyitni!”. Lauren kikászálódott az ágyból és ajtót nyitott, a rendőr pedig elmagyarázta, hogy a lány anyukája riasztotta őket, miután sokáig nem tudta elérni őt.  Laurennak fogalma sem volt, hogy mennyi idő telt el, mióta lefeküdt aludni, azt  a lakás állapotából látta, hogy a kutyáját jó ideje nem vitte le sétálni.

Megetette a kutyát és felhívta az anyukáját, akit nemrég műtöttek így nem hagyhatta el a lakását.  

“Megkérdezte, hogy szükségem van-e a mentőre, de én annyira rosszul voltam, hogy nem tudtam meghozni ezt a döntést. Azt mondtam neki, hogy most aludni akarok, és majd felhívom, ha felébredtem. Ez az utolsó dolog, amire emlékszem”.

Másnap, miután megint nem tudta elérni a lányát, Lauren anyukája egy családi barátjukat is lakáshoz küldte a rendőrökkel együtt. Laurent arccal a földön találták a hálószobájában. 41 fokos láza volt, azonnal kórházba szállították.  Az orvosoknak először fogalmuk sem volt, mi lehet a probléma és sehogy sem sikerült stabilizálni a lány állapotát. Végül egy fertőző betegség specialista megkérdezte: “Nincs benne véletlenül egy tampon?” Volt, és a laborvizsgálat ki is mutatta belőle a TSS-t okozó baktériumot.

Az emberiség 20 százaléka veszélyeztetett

A TSS-t 1978-ben fedezték fel, és alapvetően bakteriális fertőzések szövődménye. A legtöbbször egy staphylococcous fertőzésből indul ki, és a TSS-t csak olyan nők (és férfiak) kaphatják el, akikben a testében jelen van ez a bizonyos baktérium.  Ez körülbelül az emberiség 20 százalékát jelenti, mivel a betegség nem csak nőkre veszélyes, ugyanakkor a nyolcvanas években, miután több nő meghalt TSS-ben az orvosok megállapították az összefüggést a tamponhasználat és a betegség között.

Lauren ügyvédje, Hunter J. Shkolnik megszokta már, hogy a sötét oldalát látja a termékeknek, amelyekről az emberek többsége azt hiszi, teljesen biztonságosak.

“Bár csak azt mondhatnám, hogy Lauren ügye sokkolt, de ez nem lenne igaz. A tampon összetétele a nyolcvanas évek TSS hulláma óta nem változott, a gyártók mindössze annyit tettek, hogy ráraktak egy címkét a dobozra: “ja amúgy ettől TSS-ed lehet”. Ezzel a címkével pedig megoldották, hogy ne kerüljenek börtönbe” – magyarázta az ügyvéd a Vice-nak.

Ez a semmitmondó címke lehet Laruen ügyének a kulcsa is. “Az esküdtszéknek azt kell megmutatnunk, hogy ez az egész téma nem a dobozon lévő figyelmeztetésről szól, hanem arról, hogy már 20 éve a gyártók rendelkezésére állnak azok az anyagok, amelyekkel biztonságosabbá tehetnék a tamponokat, de ők úgy döntöttek, hogy nem fogják használni ezeket az anyagokat. Ráadásul “természetesnek” nevezik a tamponokat, miközben éppen a mesterséges anyagok miatt veszélyesek. A fiatal lányok pedig megveszik a terméket, és azt gondolják, hogy de jó, ezek természetes, pamut alapú tamponok, de nem azok, nem pamutból vannak, pedig ha abból lennének szinte nulla lenne a TSS-kockázata”.

A TSS nem minden esetben halálos, de a szövődményei is tönkretehetnek egy életet. “A hasam hatalmas volt, mindenhonnan csövek lógtak ki. Nem tudtam megszólalni. A testem teljesen felfúvódott és úgy éreztem, mintha nem az enyém lenne. Azt hittem, valamilyen ételből ettem túl sokat. Fogalmam sem volt, hogy mi történik velem” – mesélte Lauren a pillanatról, amikor a kórházban magához tért.

Egy 24 éves lánynak sürgős amuptációra lesz szüksége

A zavarodottságnál is rosszab volt az a végtagjaiban érzett, csillapíthatatlan, égető fájdalom: Lauren kezei és lábai a fertőzés miatt üszkösödni kezdtek. “Ez a leggyötrőbb fájdalom, amit valaha éreztem. Nem tudom, hogyan írhatnám körül” - mondta. Az orvosok sokféle kezeléssel próbáltak rajta segíteni, de végül nem maradt más megoldás, az egyik lábát térd alatt amputálni kellett. “Egyedül voltam a kórházi szobámban. Volt egy függöny, és mögötte telefonált valaki. Hallottam, ahogy azt mondja, hogy egy 24 éves lánynak sürgősen szüksége lesz a jobb lábán egy térd alatti amputációra. Így tudtam meg, mi fog velem történni”.  Lauren bal lába is súlyosan károsodott, elveszítette a lábujjait és a sarkáról a húst.

Fotó: Jennifer Rovero/ Camraface

“Amikor hazaértem meg akartam ölni magam.  A betegségem előtt az a lány voltam, aztán egyszer csak elveszítettem az egyik lábamat, és a másik lábfejem felét, kerekesszékbe kerültem és még mosdóba sem tudtam kimenni. Átveszi az irányítást az agyad fölött ez az egész. Úgy éled az életed, hogy “én egy sportoló vagyok” vagy, hogy “egy szép lány vagyok”, és ez pedig egy olyan fizikai dolog, amire nincsen ráhatásod. Sokáig tartott, amíg megértettem, hogy még mindig érek valamit és még mindig szép vagyok” – mondta Lauren.

Ez az egész minden valószínűség szerint soha nem történ volna meg Laurennal, ha a tampongyártól viszkóz műselyem helyett pamutot használnak. “A viszkóz műselyem fizikailag és kémiailag is optimális környezetet biztosít a TSST-1 nevű toxin termeléséhez, ha staphylococcus baktériumok egyébként is a természetes részét képezik egy nő vaginális baktériumflórjának” – mondta a Vice-nak Philip M. Tierno mikrobiológus és patológus. “A 100 százalékig pamutból készült tamponok sokkal kisebb kockázatot jelentenének, ha egyáltalán jelentenének bármilyen kockázatot”.

A mesterséges anyagokból készült tamponok nem csak a TSS miatt veszélyesek.  Egyrészt gyakran felsértik a vagina falát, és ezekkel a kis mikrosérülésekkel megnövelik a fertőzések esélyét, másrészt nem csak a vért, hanem a hüvely természetes nedvességét is magukba szívják, ami szintén kedvez a fertőzések kialakulásának.

A Vice-on megjelent cikk hatására mi is megnéztük, pontosabban megpróbáltuk megnézni, miből készülnek az otthon kapható ismertebb tamponmárkák termékei, azonban a dobozukról a legtöbb esetben semmi nem derült ki az összetételről.  Ez azt is jelenti, hogy évente sokezer forintot elköltünk egy olyan termékre, amire nagyon is szükségünk van, de amiről azt sem tudjuk, pontosan miből készül és pontosan milyen kockázatokkal jár a használata.

 

 

tampon, menstruáció, TSS

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!
süti beállítások módosítása