Üvegplafon

Hol feministáskodj márciusban?

2016. március 03. Üvegplafon

A nőnap az elkötelezett feministának olyan, mint az Oscar a filmkritikusnak, a karácsony a lelkésznek, a föld napja a környezetvédőnek. Íme néhány fontos és szuper program a következő hetekre, jó mulatást!

Március 4. 16.30 Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (1013 Budapest, Apród u.1-3.)

Orvosnők vagy női orvosok? Beszélgetés az orvostársadalom nagyobbik feléről: esélyegyenlőség a pályán, női szerepek és a szakma, sztereotípiák és a mindennapok. 

Résztvevők:
dr. Győrffy Zsuzsa, egyetemi adjunktus, SE ÁOK Magatartástudományi Intézet, Gyógyító Nőkért Alapítvány
dr. Hódi Gabriella kardiológus, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) felnőtt szakambulanciájának vezetője
dr. Milák Piroska, pszichiáter, Tündérhegyi Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus-rehabilitációs Osztály (TEPKI), osztályos terapeuta
Moderátor: Berényi Marianna

Link: https://www.facebook.com/events/1683852331884958/

 

Március 4. 18.00 Auróra (1084 Budapest, Auróra u. 11.)

Lehet-e a család az egyenlőségteremtés eszköze?

Egyre több szó esik a „magyar családokról”, a családok „megvédéséről” és „támogatásáról, illetve továbbra is tarolnak a nőket a nemzeti „erőforrásként” tárgyiasító, államosító politikai üzenetek a parlamentben vagy a médiában.

Milyen hatással vannak a jelenlegi (és korábbi) család- és szociálpolitikai intézkedések és a családot fetisizáló közbeszéd a társadalmi egyenlőtlenségekre? Hogyan csapódik le a „magyar családok védelme” az emberek hétköznapi élettapasztalataiban? Hogyan nézne ki egy családpolitika, amely nem növeli, hanem csökkenteni próbálja a különböző, egymással is összefüggő egyenlőtlenségeket?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ meghívottainkkal:

- Keletiné Beck Magdival (A Város Mindenkié, Hajléktalan Nők Egymásért munkacsoport), illetve
- Szikra Dorottya szociálpolitikussal (ELTE Társadalomtudományi Kar, Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék).

Moderál: Czervan Andrea (Kettős Mérce)

 

Március 7. 18.00 Kőleves (1077 Budapest, Kazinczy utca 41.)

Minek nekünk nőnap?

  1. január 11-én jelent meg a pszichológusok és segítő szakmák társadalmi felelősségvállalását valamint a szakmán belüli párbeszédet, vitát szorgalmazó, Bagdy Emőke kijelentéseire reflektáló Állásfoglalás. Szövegezésében a NextGendDer Team tagjaiként mi is részt vettünk. Ezúttal interdiszciplináris Nőnapi kerekasztal-beszélgetést szervezünk, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A beszélgetés résztvevői:

Kováts Eszter (politológus, Friedrich-Ebert-Stiftung)
Szél Dávid (pszichológus, NextGenDer Team)
Teczár Szilárd (újságíró, Magyar Narancs)
Dr. Tóth Olga (szociológus, MTA, Szociológiai Intézet)
Vida Katalin (pszichológus, NextGendDer Team)
Moderátor: Veiszer Alinda

Link: https://www.facebook.com/events/1529566150677007/

 

Március 8. 10. 00 Vasas Székház (Budapest VIII., Magdolna u. 5-7.)

Láthatatlan nők napja

A nők feladata az anyaság – vallja a társadalom jelentős része Magyarországon. Ebből az következne, hogy különös megbecsülés övezi azokat a nőket, akik számára az anyaként való helytállás nehezebb, mint másoknak. Ezzel szemben az egyedülálló anyák és a sérült gyermeket nevelő nők méltatlanul nehéz körülmények között élnek, a bántalmazó kapcsolatból kilépő nők a jogi eljárásokban akár gyermekeiket is elveszíthetik. 
A nemi alapú társadalmi előítéletek fennmaradása és a női jogok előmozdítására törekvő közpolitikai akarat évtizedek óta fennálló hiányából fakadó rendszerszintű mulasztások egyaránt hozzájárulnakahhoz, hogy e három női csoport helyzete akár kilátástalannak is mondható.

PROGRAM:
1. Az Egyedülálló Anyák hangja. Önszerveződés, érdekérvényesítés - Rácz Linda, Holdam Egyesület
2. Anyák, akiknek elrabolták a gyermekeit – Gráf Ildikó, a FB-csoport alapítója és Spronz Júlia, Patent Egyesület
3. Integrált Szülői Klub - Pádár Andrea, az Önsegítő csoport alapítója, a JÓL-LÉT Nóra-Támaszpont című, a sérült gyermeket nevelő nőket támogató projektjének résztvevője és Kánya Kinga, JÓL-LÉT Alapítvány.
4. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség nőnapi közleménye
Moderátor: Keveházi Kata

Link és regisztráció: https://www.facebook.com/events/1704176809867913/

Március 8. 18.00 (vonulás a Deák tértől a Csarnok térig)

Nőnapi vonulás:lásd a nők helyzetét!

Nőnapi felvonulás a Rhythms of Resistance (RoR, lmv.hu/ror) doboscsapat és a Nőkért Egyesület szervezésében: tüntetés a szexista gondolkodás és a nők elleni erőszak bagatellizálása ellen.

A gyülekező és az indulási helyszín a Deák téren a kettes metró felszíni kijárata és a református templom mellett könnyen megtalálható Tavasz szobornál lesz. (Nyaranta néha szökőkútként hűsíti a forgalmas teret.) A megérkezési pont pedig a Nagyvásárcsarnok mögötti Csarnok téren, a Sóház és a Corvinus Egyetem közötti Történelem szobornál lesz. Mindkettő köztéri alkotás jelentése szimbolikusan utal a nők szexuális tárgyiasítására és alárendelt helyzetére a társadalomban. Az útvonal akadálymentes.

Link: https://www.facebook.com/events/211791882508892/

Március 20. 15. 00 (séta a Nyugati tértől az Erzsébet térig)

Másállapot(ot) a szülészetben!

TÖRJÜK MEG A CSENDET! Mondjuk ki végre, hogy a magyar szülészeti ellátás ebben a formában senkinek sem jó.

Gyere el
… ha nem hagynak úgy szülni, ahogy szeretnél
… ha örülsz, hogy van gyereked, de nem szívesen emlékszel vissza a születésére
… ha úgy érzed, becsapott a rendszer, vagy netán sebeket ejtett rajtad
… ha átvágtak
… ha azon gondolkodsz, hogy az anyádnak milyen lehetett
… ha a lányodnak jobbat szeretnél
… ha apaként sem szívesen emlékszel vissza arra, aminek tanúja voltál
… ha minden csodálatos volt, és azt szeretnéd, másoknak is az legyen
… ha veled minden rendben volt, de együtt érzel azokkal, akik mást tapasztaltak
….ha nem volt minden rendben veletek, de azt gondolod, hogy az életmentés sem járhat együtt a tájékoztatás hiányával és az embertelen bánásmóddal
… ha szakemberként nem tudod a legjobb tudásodat, a legjobb ellátást adni a nőknek és gyermekeiknek, mert a rendszer nem engedi
… ha belefáradtál a túlhajszoltságba, a személytelen, futószalagszerű munkába
…. ha valakinek a fia, apja vagy, ha férfi vagy! Érintettek vagytok nemcsak szülőként, hanem férfiként is. Minden élet a születéssel kezdődik. Ez közös ügyünk!

Link: https://www.facebook.com/events/1532862387043803/

 

Március 21. 15.30. Corner Rendezvényközpont (1053 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12.)

Egyenlő méltóság és női jogok – FES párbeszédfórum

Az emberi méltóság fogalma egy széles körben használt – és vitatott – fogalom. A méltóság eszméjéről az egyenlő jogokkal összefüggésben, vagy épp ellenkezőleg, azzal ellentétbe állítva esik szó. De gyakran szembeállítják a szabadságjogokkal, például az önrendelkezés jogával, a véleménynyilvánítás jogával vagy a média szabadságával is. Hogy miként gondolkodunk róla, az messzemenő következményekkel bír társadalmi gyakorlatainkra, köztük a nemek közötti kapcsolatokra is. 

Mi az emberi méltóság fogalmának politikai relevanciája? Milyen viszonyban van az egyenlőséggel és az egyenlő jogokkal? Mik a különböző megközelítések arra vonatkozóan, hogy mi alapozza meg az ember méltóságát? Van különbség nők és férfiak méltósága között? Mit jelent a méltóság az állam szerepéről való elképzeléseink szempontjából? És mit jelent a média szabadsága, a női jogok érvényesítése és az osztályok közötti szolidaritás szempontjából? 

Link és regisztráció: https://www.facebook.com/events/236420650035892/

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!
süti beállítások módosítása