Üvegplafon

Tovább a websorozathoz

Esemény doboz

uvegplafon_20150401.jpg

Tovább az eseményekhez

Így menstruálunk mi!

2017. február 02. Üvegplafon

Miért nem tudjuk annak kezelnünk a menstruációnkat, ami: egy teljesen természetes biológiai folyamatnak, aminek a kezdete sokkal inkább ünneplést, mint szégyenkezést érdemel?

Szerző: Medvey Johanna

Pár hónappal ezelőtt egy közeli barátom (elvált férfi, aki minden második héten van a gyerekeivel) mesélte, hogy a tizenegy éves lányának megjött az első menstruációja. Nagyon tetszett a reakciója: megnyugtatta a megszeppent kislányt, elmagyarázta neki, hogy ez a nővé válás egyik különleges állomása, aztán, hogy megünnepeljék és emlékezetessé tegyék ezt a mérföldkövet, közösen elmentek vásárolni, és a kislány választhatott magának egy nyakláncot.

Bár a menstruáció sokáig tabu témának számított, mára rengeteg korlát lehullott: mindennapos, hogy a tévében betét vagy tampon reklámot látunk; termékek egész hadserege áll rendelkezésünkre; a legtöbb iskolában vannak felvilágosító órák, és egyre több cikket is találni a témában (például tavaly, az olimpia idején, amikor egy kínai úszó arról nyilatkozott, hogy a menstruációja befolyásolta az eredményét). Sok családban viszont még mindig nem illik ilyenekről nyíltan beszélni, és egyetlen olyan nőről sem tudok, aki ne rejtegetné a tamponját vagy az intim betéteit (legalábbis nyilvános helyeken).
received_10154085815866750.jpeg

Tovább olvasom

Egy éves a női princípium – szülőcsatorna-retrospektív

2016. december 16. Üvegplafon

Már kerek egy éve annak, hogy unokákat szültünk Kövér Lászlónak, és beteljesítettük Kovács Ákosnak azt a bizonyosat. Vagy várjunk csak…

Az idő mindenesetre szalad, de élénken él bennünk az emlék a tavalyi év végéről, amikor könnyesre röhögtük magunkat a művész úr bérkülönbségeket pártoló megnyilvánulásán és azon, hogy a házelnök úr de facto szülőrobotokkal azonosított minket. Lehetett volna sírni is, de akkor valahogy úgy tűnt, hogy bár léteznek még a Kövér Ákoshoz hasonló provinciális idióták, és nem is kevesen, azért a világ összességében jó irányba halad, az emberek lassan megtanulnak a női szerepekről kicsit összetettebben gondolkodni.

Tévedtünk. Tévedésünk egyik legkirívóbb bizonyítéka pedig az Eurobarométer idei kutatása volt, ahol a magyar megkérdezettek majdnem fele (47%) azt mondta, bizonyos körülmények között a beleegyezés nélküli nemi érintkezés elfogadható. Az eredmény talán nem igényli a kommentárt, és különben sem ezért gyűltünk ma itt össze, hanem azért, hogy emléket állítsunk Kövér Ákos princípiumának.

Tovább olvasom

4 újabb podcast feministáknak

2016. december 15. Üvegplafon

Szerző: Nagy Gréta

Még mindig imádom a podcastokat. Egyszer már összeszedtem a 10 kedvencemet. Ezek közül van, amely kiállta az idő próbáját, és még mindig rendszeresen hallgatom, de van olyan, amelyiket újabban egy kicsit mellőztem. Ez a szépsége a podcast-oknak. Annyira rengeteg van, hogy minden életszakaszhoz és hangulathoz megtalálja az ember a megfelelőt. A régi epizódok nagy része pedig megtalálható a feed-en, tehát ha az ember úgy dönt, mégis meg akarja hallgatni a régebbi epizódokat, vagy nosztalgiázni akar, akkor arra is megvan a lehetőség (ugye nem csak én vagyok akkora fanatikus, hogy vannak kedvenc epizódjaim, amiket időről időre meghallgatok, és már tudok kívülről?).

The Modern Mann

Miről szól? Ahogy a neve is mutatja (Man = férfi és Mann = a műsorvezető vezetékneve is), ez egy „férfipodcast”, ugyanúgy, ahogy a GQ egy férfimagazin. Azonban ez ne riasszon el minket! Szexizmust nyomokban sem tartalmaz, csak ezt a szóviccet nehéz lett volna kihagyni. 3 részből áll minden epizód: az első a heti trendekről szól, a középső rész egy mélyinterjú valamilyen érdekes vendéggel (pl. egy angol torreádorral, vagy whiskey mágnással), az utolsó szegmens pedig a Szex, szerelem, gyengédség hasznos verziója, ahol egy szakértő (aki valóban az!) válaszol a hallgatók szexszel, szexualitással kapcsolatos kérdéseire. A podcast varázsát az adja, hogy a három műsorvezető (Ollie Peart, Olly Mann és Alix Fox) képes ezekről a témákról alázattal és öniróniával beszélni, amikor kell komolyak, de amikor kell, tudnak magukon nevetni (főleg Ollie Peart, akinek saját Youtube csatornája is van, ami nagyon furán bájos).

modernmann.jpg

Melyik epizóddal kezdd? 1/5 How to be a dad, part 1 (Olly és még két fiatal „kispapa” kitárgyalják a gyerekvállalással kapcsolatos félelmeiket, várakozásaikat)

Feminizmus faktor: magas, főleg a harmadik, szexről szóló szegmensben, ahol sokszor esik szó a társadalmilag kevésbé elfogadott szexualitásokról is (nagyon informatív!)

Close encounters from The Guardian

Miről szól? A Modern Mann-ből ismert Alix Fox podcast-ja (ugye látszik, hogy hogyan találok rá a podcast-okra?). Ez a podcast csak a szexről szól. De hát annyi mindent lehet elmondani a szexről! A szex pont olyan, hogy minél többen beszélünk róla, minél több álláspontot, véleményt hallgatunk meg, annál jobbak leszünk benne. És ez a podcast ebben nagyon jó. A meginterjúvolt vendégek között van olyan, aki egy baleset következtében deréktól lefele lebénult, van egy pár, akik nem csak egymással járnak, és van egy nő, akinek két vaginája van. Iszonyatosan érdekes megismerni, hogy hányféle ember van, és hányféleképpen gondolkodhatunk a szexről.

close.jpg

Melyik epizóddal kezdd? A trailer utáni első epizóddal (de a trailert is halgassátok meg, miért is ne?)

Feminizmus faktor: magas, csak akkor tanulhatunk ezekből a személyes történetekből, ha kellően nyitottak vagyunk a tőlünk eltérő álláspontokra.

I was there too

Miről szól? Matt Gourley, professzionális popkultúra- és filmrajongó, (egyébként azt hiszem, színész és humorista) olyan emberekkel készít interjút, akik mellékszereplőként voltak ott a nagy filmtörténeti pillanatoknál. Az egész podcast lényege, hogy nem A-listás nagyágyúkkal hallunk interjúkat, hanem azokkal az emberekkel, akik akár mi is lehettünk volna. Például hallhatjuk milyen volt a Féktelenül című filmben, annak a bizonyos busznak az utasa lenni, vagy milyen volt az Ördögűző démonjának lenni, vagy hogyan sikerül valakinek a karrierje során először egy ír utast játszania a Titanicban, majd Vasquez-t játszania az Alienből. Ha végignézed az epizódlistát és valamelyik film a kedvenced volt, akkor mindenképp adj neki egy esélyt!

iwasthere.jpg

Melyik epizóddal kezdd? Inglorious Basterds with Paul Rust

Feminizmus faktor: nem szexista

WTF with Marc Maron

Miről szól? Egyszerű a formátum, Marc Maron interjúkat készít. Az A-listás nagyágyúkkal. Mindenkivel, aki érdekes, akiről tudni szeretnénk, hogy hogyan működik az agya, miket gondol, milyen volt a gyerekkora. Csak néhány példa a repertoárból: Louis CK, Daniel Radcliffe, Sarah Silverman, Roger Waters, Kristen Wiig, Billy Crystal, Jeff Goldblum, Ethan Hawk, James L. Brooks

marcmaron.jpg

Melyik epizóddal kezdd? Episode 613 – President Barack Obama

Feminizmus faktor: Alapvetően nem szexista, de sajnos az rögtön szembetűnik, hogy a showbiznisz mennyire szexista, és hogy a hatalmon lévő, ismert, szakmailag sikeres emberek közül milyen kevés a nő.

Ezek a podcastok mind ingyenesen elérhetőek. Ha iOs-el fut a telefonod, akkor a podcastok címét beírva megtalálod őket iTunes-on is, ahol fel tudsz rájuk iratkozni, ha pedig Androidos vagy, előbb egy podcast hallgatós appot kell letöltened, aztán szedheted le az egyes podcastokat vagy iratkozhatsz fel rájuk.

Safe space magyar szemmel

2016. november 21. Üvegplafon

Magyarországot előbb elérte a genderőrülettől való félelem, mint maga a feminizmus. A neokonzervatív politikai propaganda futótűzként terjed Kelet-Európában, sokan mégis egy olyan dologtól tartanak, aminek se alapja, se referenciája. Személyes tapasztalataim, benyomásaim a démonizált safe space-ről egy angol egyetemen.

Szerző: Tamás Dorka

Gender Studies mesterképzésre mentem Angliába, a politikailag legaktívabb egyetemek egyikére, ahol a Black Lives Matter ugyanannyira hot topic, mint a szexmunkások és a transzneműek védelme. Ugyan az elmúlt években Nagy-Britanniában is jobboldali kanyart vett a szélesebb politikai diskurzus, az egyetemeken mégis tombol a kapitalizmusellenesség, a menekültek támogatása, és nem ritka, hogy a diákok petíciókat indítanak, többek között lakbércsökkentést követelve a kampuszon.

Ebben az egyetemi környezetben a diákok nem csak akkor vállalnak aktív politikai szerepet, ha éppen netadóval vagy szakok megszüntetésével fenyegetőzik a kormány. Bár látszólag ennek nem sok köze van a (túlzott) politikai korrektséghez, ahhoz, hogy érthető legyen, miért és hogyan működnek a safe space-ek, fontos megérteni, hogy az egész egyetemi környezet (részben a kampuszélet miatt is) teljesen más, mint Magyarországon. Itt a diákok majdnem kétszáz diákszervezet közül választhatnak, amelyeknek nem az a szerepe, hogy legyen közösség, akikkel hétvégente lerészegedhetünk, hanem hogy aktívan tegyünk azért, hogy jobb legyen diáknak lenni.

sussex.jpg

Ez az ördögi környezet kampányokat szervez az egyetemi szexuális zaklatás ellen, és felhívja a figyelmet a beleegyezés (consent) fontosságára. Ez az a környezet, ami minden szerdán ingyen betétet és tampont oszt lányoknak; ahol a rektor beszéde nem az egyetemet dicsőíti, hanem a diákok lelki/mentális egészségének fontosságáról beszél. Igen, ez az a környezet, amit itt „safer space”-nek hívnak (mert nincs olyan, hogy teljesen biztonságos tér), ahol az órákon és a feminista diákszervezet találkozóin bemutatkozáskor nem csak nevet kérdeznek, hanem személyes névmást is. Ez annak ellenére alapszabály, hogy legtöbbször senki nincs a csoportban, aki they/their névmást használja; a másik genderét ugyanis nem lehet a külső alapján megítélni – mondják itt. Én ugyan még mindig nem tudom, nyelvtanilag hogyan kell ezt a harmadik személyes névmást használni, de próbálom tiszteletben tartani, hogy a transz/nem bináris nemű emberek számára bántó lehet, ha nőnek vagy férfinak tekintik őket.

Anyanyelvem, a magyar az angoltól eltérően nem különbözteti meg a nőt és a férfit – a sors iróniája, hogy pont ebben a nyelvi közegben vagyunk lemaradva az egyenlő jogokat illetően. Mivel nincs meg ez a bináris nyelvi tapasztalatom, én nem érzem „zsigerből” ennek fontosságát, de nem is ignorálhatom, mivel magam választottam, hogy egy másik kulturális, nyelvi környezetben fogom tanulni a társadalmi nemek tudományát.

Nekem, aki otthon csak cikkekből hallott a prostitúció-szexmunka vitáról vagy a transzneműséggel kapcsolatos feminista belharcokról, meglepő, hogy ezek ténylegesen mindenhol feljönnek, ezek a mostani nyugati feminizmus nagy problémái. Attól meg kifejezetten dühös lettem, amikor órán felmerült, használhatjuk-e még a „nő” szót, mert egyes orvosi kutatások szerint a biológiai nem is spektrum . Szerencsére nem csak én gondoltam úgy a csoportból, a „nő” és a „férfi” kategóriái nem zárják ki a biológiai diverzitást (és fordítva).

Találkoztam kevésbé megosztó dolgokkal is, például az úgynevezett trigger warning (figyelmeztetés felkavaró tartalom miatt). Az én szakomon kifejezetten gyakori, hogy megrázó témákról beszélgetünk, így akit például korábbi élményei miatt felzaklat a szexuális erőszak témája, az kedve szerint kimehet az óráról. Az már egy másik cikk témája lehetne, hogy meddig mehetünk el a trigger warningban, hol a határ aközött, hogy figyelünk az személyes tragédiák egyéni tempóban való feldolgozására és aközött, hogy életidegen, túlérzékeny nebáncsvirágokat nevelünk. A diákok többsége ugyanis, tetszik-nem tetszik, az egyetem elhagyása után úgyis visszakerül a nem-biztonságos életbe. Nem tudok és nem is szeretnék végső igazságokat kimondani, de annyi bizonyos, hogy a safe space lényege nem több és nem kevesebb, mint hogy figyeljünk egymásra, mint egyik ember a másikra, és próbáljuk tiszteletben tartani egymás kéréseit.

Az angol egyetemi környezet folyamatosan megkérdőjelezi a feminizmusomat és a világképemet; elbizonytalanít, hogy jó szakot választottam-e, és hogy tudok-e genderrel foglalkozni, egyetemen tanítani, ha engem a most kurrens vitáknál jóval triviálisabb dolgok foglalkoztatnak. Van alapja azoknak a vélekedéseknek, hogy átestünk a ló túloldalára. De Magyarországon, ahol a gender a politikusok szitokszava; ahol a nők helyzete számos vonatkozásban siralmas; ahol rengeteg ember a neme, szexuális orientációja, származása miatt van elzárva számára értékes lehetőségektől, a vérre menő vita a safe space-ről csak újabb ellenségképpel ajándékozza meg a jelenlegi kormányt.

Ez mégsem Amerika

2016. november 02. puskaspanni

Szörnyű vihar tombol a Kárpát-medencében: a safe space kiűzhetetlenül beáramlott egy nyolcadik kerületi szórakozóhelyre. Popcornt rágcsálva izgulok a fejleményeken.

„Először egy budapesti kocsma, aztán a végén már macskáknak identifikálódnak az emberek.” Ezzel a gondolattal fejezi be (de ki az a) Weiss Eszter cikkét a Reflektoron. (Lehetne ez éppen irónia is, de tartok tőle, hogy nem az.) A vészesen fenyegetett hely pedig az Auróra nevű szórakozóhely, pontosabban annak egy bulija, amelynek facebook eventjében megtalálható egy safe space házirend arról, hogy ne legyél rasszista, szexista, ciszszexista, xenofób, meg csomó ilyesmi.

safe_space013.png

Nem vagyok ám teljesen hülye, értem én a safe space túlkapásainak problémáit, meg a véleményszabadságra gyakorolt negatív hatásait. Mégis azt gondolom, hogy az alapvető ötlet akár lehetne egy használható liberális, demokratikus alapvetés is: figyeljünk egymásra, ne sértsük meg a másikat, ha nem muszáj. És az sem baj, ha ezen az alapon felépül egy elvi szabályrendszer, ha vannak javaslatok arra, hogyan lehet etikusan viselkedni a másikkal.

A probléma minden esetben a bicikli túltolása, a teljes arányvesztés. Amikor a másik és saját magunk védelme olyan mesterséges burokban tart, ahová a mi világnézetünkkel nem azonos vélemények nem juthatnak el. Erre persze látunk példákat amerikai egyetemeken, legutóbb a torontói egyetem nyelvészprofesszorának nem sikerült véleményt nyilvánítania az újonnan alkotott genderspecifikus személyes névmásokról. Ugyanakkor a safe space túltolása abból a szempontból is problematikus, hogy azt a hazug képet sugallja a benne élőknek: ez a kellemes, kádnyi langyos víz az élet, aztán kívül meg vár rájuk a hidegzuhany.

Különben fel nem foghatom, hogy miért kell folyton mindenkinek végletekben gondolkodnia, így Weiss Eszternek is. A safe space bulival kapcsolatos arrogáns dühöngés nagyjából ugyanolyan túltolás, mint adott esetben maga a safe space. Miért ne tarthatnának hasonló gondolkodású emberek egy közös estét az Aurórában? A szerzőnek erre az a válasza, hogy mert az lesz belőle, mint a torontói egyetemen: „betiltanak egyetemi tanárokat, betiltanak szavakat.”

„Na de várj, na de várj, ez mégsem Amerika!” – ahogy ezt a Vidámpark zenekar már 1996-ban megénekelte. A helyzet azóta sem változott sokat. A kanadai történetnek közelében sem vagyunk, ez még mindig a több millió vak komondor országa, hahó! Nem toljuk túl az emberi jogokat, mert annak az volna a feltétele, hogy először megteremtjük az emberi jogok minimálisan elvárható szintjét, ami pusztán annyit jelentene, hogy mindenki éli az életét, ahogy akarja. Ebben mondjuk nem állunk olyan túl jól, nyilván fásultságunk és eszköztelenségünk vezet odáig, hogy minket valójában nem érintő problémákról vitatkozzunk. Te, Weiss Eszter (amúgy mi az igazi neved?), meg én, az a harminc ember az Aurórában, meg egy maréknyi másik, akik elolvasták a te szövegedet és az enyémet, megmosolyogtatóak vagyunk, pusztító vihart kavarunk a biliben.

Auróra, safe space, reflektor.hu

Magyar nők a focipályán: mikor rúgnak labdába?

2016. július 14. Üvegplafon

Kopott gyep, öltöző és zuhanyzó sehol a láthatáron, összesen 0 forint állami, önkormányzati vagy szponzortámogatás, főállásban anyagfeltöltőként dolgozó sztárjátékosok – ez is része a magyar nemzeti futball-stratégiának. Legalábbis ha a játékosok – vegyünk egy nagy levegőt! – nők.

Szerző: Beszterczey Judit

Fennállásának egyik legszomorúbb vereségét szenvedte el a közelmúltban a magyar női labdarúgó-válogatott. Nem kevesebb, mint 12 gólt kaptak a németektől a magyar lányok az őszi Eb-selejtezőn. Amazonjaink öt védővel és négy védekező középpályással álltak fel a hallei stadionban, de még így is kevésnek bizonyultak a német attakkal szemben. Bár világszerte egyre komolyabban veszik a profi női labdarúgást, Magyarországon – a közismert futball stratégia ellenére – mellőzik a női focistákat. Vajon miért?

Tovább olvasom

Bikini bridge tutorial

2016. június 14. puskaspanni

A bikini bridge nem kiváltság, hanem alanyi jogon jár mindenkinek - ezt mutatják elvégzett kísérleteim laboreredményei. A magam részéről ezt hívom esélyegyenlőségnek.

Szerző: Puskás Panni

Kinyúlt a fürdőruhám, amitől egy kissé méregbe gurultam egyik nap az uszodában. De öröm az ürömben: rájöttem, hogy egyetlen hurkapálca segítségével simán tudok bele bikini-hidat készíteni. Elmagyarázom, hogyan!

bikinibridge6.jpg

A kép csupán illusztráció, nem az én bikinitestem.

Tovább olvasom

testkép, bikini bridge, beach body

Utóirat anyák napjára: negatív lista

2016. május 04. Üvegplafon

"Ennyi az idei, kisírt szemű, anyák napi tanulságom: ha szembesülünk saját legbelső sötétségeinkkel, saját viszonyulásaink rémisztő gyökerével, akkor tényleg semmi nem segíthet rajtunk, csak a szeretet." Vendégszerzőnk nekigyürkőzik az anyák napja másik oldalának: mit kezdhetünk az anyánkhoz való viszonyunkkal felnőtt nőként és anyaként? 

Szörnyű volt az idei anyák napja, de itt az ideje, hogy elkezdeni beszélni erről is. Feltűrt ingujjal nekifeszülni a legnehezebb témának. Amikor az egyszeri kisgyerekes anyuka ráeszmél, hogy van egy, a saját gyerekénél is súlyosabb terhe: az anyja. Ráadásul, ezért még csak virág sem jár.

anyak-napja-2.jpg

Tovább olvasom

„Óvakodj a plasztiktól”, avagy a tinilányok kapcsolati agressziója és Bajos csajok plasztikjai

2016. április 20. Üvegplafon

Az iskolai bullying, azaz zaklatások, verbális agresszió, kiközösítés az egész világon problémát jelent. A zaklatások ma nemcsak a tinédzserkorban, hanem az óvodában, kisiskolás korban elkezdődnek. A lányok erőszakos viselkedéséről, kapcsolati agressziós jellemzőiről azonban még kevés szó esik, pedig nem újkeletű jelenség. Ha félretesszük azokat az ironikus megjegyzéseket, amiket az amerikai tinivígjátékok minőségere szoktunk tenni, jól látszik, a média foglalkozik azzal, amivel mi sokszor nem.

Szerző: Tamás Dorka

Kutatások szerint az elmúlt évtizedek erőszak reprezentációja nemcsak gender szempontból változott  - megjelent a lányok agressziója - , de az erőszak típusa is differenciáltabb lett a verbális erőszak és bullying médiaábrázolásával. Magyarországon még mindig nagyon keveset tudunk és beszélünk a lányok kapcsolati agressziójáról, pedig ez az USA-ban már évtizedek óta kutatott terület.

Ha megnézzük a tinilányoknak gyártott populáris filmeket láthatjuk, hogy az erőszak mindenhol jelen van.

A média igyekszik kiszolgálni ezt a korcsoportot, mint egyik legnagyobb fogyasztóját, és ennek következtében egyes médiatermékek, filmek – mint például a Bajos Csajok - egy generáció kultúrájának meghatározó részévé válnak. A nekik szánt és róluk szóló magazinok, blogok, online közösségi terek közvetítik a társadalmi elvárásokat – leginkább a külsejükkel, és a fiúkkal és szexualitásukkal kapcsolatban –, amiket a legtöbben szeretnének teljesíteni, hogy kortársaik be- és elfogadják őket. Persze a tinilányok is alakítják a saját fogyasztási igényeiket, kulturális szokásaikat, divatjukat, sőt sok szempontból ők diktálnak a médiaiparnak az újmédiának köszönhetően.

16031393845_8302edb790_n.jpg

Tovább olvasom

A magánélet is munka (és fordítva)

2016. április 15. Üvegplafon

Elsősorban azzal, hogy a munka területét mindenmással egyenértékűvé teszi, a munka-magánélet megkülönböztetés torzítja az arányokat – tartalmilag tehát éppen az életterületek sokféleségét egyszerűsíti le, és rakja a „magánélet” kategóriába. A magánélet pedig magánszféra – így látszólag ráhatása sincs a munkáltatónak.

Szerző: Kánya Kinga

Az életünk kettéosztása munkára és magánéletre napjainkban népszerű, a munkáltatók részéről is sokat alkalmazott megközelítéssé vált. Akár a nők érdekeire való érzékenyítés egyik legsikeresebb területének is nevezhetnénk – látva a munka és magánélet egyensúlyát célzó vállalati programok számának fokozatos növekedését, mondhatni divatját.

De valóban történt érdemi változás a nők életében a munka és magánélet egyensúlyát célzó programok bevezetésével? Én egyre szkeptikusabb vagyok ezzel kapcsolatban.

worklife.jpg

Tovább olvasom

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu