Üvegplafon

4 újabb podcast feministáknak

2016. december 15. Üvegplafon

Szerző: Nagy Gréta

Még mindig imádom a podcastokat. Egyszer már összeszedtem a 10 kedvencemet. Ezek közül van, amely kiállta az idő próbáját, és még mindig rendszeresen hallgatom, de van olyan, amelyiket újabban egy kicsit mellőztem. Ez a szépsége a podcast-oknak. Annyira rengeteg van, hogy minden életszakaszhoz és hangulathoz megtalálja az ember a megfelelőt. A régi epizódok nagy része pedig megtalálható a feed-en, tehát ha az ember úgy dönt, mégis meg akarja hallgatni a régebbi epizódokat, vagy nosztalgiázni akar, akkor arra is megvan a lehetőség (ugye nem csak én vagyok akkora fanatikus, hogy vannak kedvenc epizódjaim, amiket időről időre meghallgatok, és már tudok kívülről?).

The Modern Mann

Miről szól? Ahogy a neve is mutatja (Man = férfi és Mann = a műsorvezető vezetékneve is), ez egy „férfipodcast”, ugyanúgy, ahogy a GQ egy férfimagazin. Azonban ez ne riasszon el minket! Szexizmust nyomokban sem tartalmaz, csak ezt a szóviccet nehéz lett volna kihagyni. 3 részből áll minden epizód: az első a heti trendekről szól, a középső rész egy mélyinterjú valamilyen érdekes vendéggel (pl. egy angol torreádorral, vagy whiskey mágnással), az utolsó szegmens pedig a Szex, szerelem, gyengédség hasznos verziója, ahol egy szakértő (aki valóban az!) válaszol a hallgatók szexszel, szexualitással kapcsolatos kérdéseire. A podcast varázsát az adja, hogy a három műsorvezető (Ollie Peart, Olly Mann és Alix Fox) képes ezekről a témákról alázattal és öniróniával beszélni, amikor kell komolyak, de amikor kell, tudnak magukon nevetni (főleg Ollie Peart, akinek saját Youtube csatornája is van, ami nagyon furán bájos).

modernmann.jpg

Melyik epizóddal kezdd? 1/5 How to be a dad, part 1 (Olly és még két fiatal „kispapa” kitárgyalják a gyerekvállalással kapcsolatos félelmeiket, várakozásaikat)

Feminizmus faktor: magas, főleg a harmadik, szexről szóló szegmensben, ahol sokszor esik szó a társadalmilag kevésbé elfogadott szexualitásokról is (nagyon informatív!)

Close encounters from The Guardian

Miről szól? A Modern Mann-ből ismert Alix Fox podcast-ja (ugye látszik, hogy hogyan találok rá a podcast-okra?). Ez a podcast csak a szexről szól. De hát annyi mindent lehet elmondani a szexről! A szex pont olyan, hogy minél többen beszélünk róla, minél több álláspontot, véleményt hallgatunk meg, annál jobbak leszünk benne. És ez a podcast ebben nagyon jó. A meginterjúvolt vendégek között van olyan, aki egy baleset következtében deréktól lefele lebénult, van egy pár, akik nem csak egymással járnak, és van egy nő, akinek két vaginája van. Iszonyatosan érdekes megismerni, hogy hányféle ember van, és hányféleképpen gondolkodhatunk a szexről.

close.jpg

Melyik epizóddal kezdd? A trailer utáni első epizóddal (de a trailert is halgassátok meg, miért is ne?)

Feminizmus faktor: magas, csak akkor tanulhatunk ezekből a személyes történetekből, ha kellően nyitottak vagyunk a tőlünk eltérő álláspontokra.

I was there too

Miről szól? Matt Gourley, professzionális popkultúra- és filmrajongó, (egyébként azt hiszem, színész és humorista) olyan emberekkel készít interjút, akik mellékszereplőként voltak ott a nagy filmtörténeti pillanatoknál. Az egész podcast lényege, hogy nem A-listás nagyágyúkkal hallunk interjúkat, hanem azokkal az emberekkel, akik akár mi is lehettünk volna. Például hallhatjuk milyen volt a Féktelenül című filmben, annak a bizonyos busznak az utasa lenni, vagy milyen volt az Ördögűző démonjának lenni, vagy hogyan sikerül valakinek a karrierje során először egy ír utast játszania a Titanicban, majd Vasquez-t játszania az Alienből. Ha végignézed az epizódlistát és valamelyik film a kedvenced volt, akkor mindenképp adj neki egy esélyt!

iwasthere.jpg

Melyik epizóddal kezdd? Inglorious Basterds with Paul Rust

Feminizmus faktor: nem szexista

WTF with Marc Maron

Miről szól? Egyszerű a formátum, Marc Maron interjúkat készít. Az A-listás nagyágyúkkal. Mindenkivel, aki érdekes, akiről tudni szeretnénk, hogy hogyan működik az agya, miket gondol, milyen volt a gyerekkora. Csak néhány példa a repertoárból: Louis CK, Daniel Radcliffe, Sarah Silverman, Roger Waters, Kristen Wiig, Billy Crystal, Jeff Goldblum, Ethan Hawk, James L. Brooks

marcmaron.jpg

Melyik epizóddal kezdd? Episode 613 – President Barack Obama

Feminizmus faktor: Alapvetően nem szexista, de sajnos az rögtön szembetűnik, hogy a showbiznisz mennyire szexista, és hogy a hatalmon lévő, ismert, szakmailag sikeres emberek közül milyen kevés a nő.

Ezek a podcastok mind ingyenesen elérhetőek. Ha iOs-el fut a telefonod, akkor a podcastok címét beírva megtalálod őket iTunes-on is, ahol fel tudsz rájuk iratkozni, ha pedig Androidos vagy, előbb egy podcast hallgatós appot kell letöltened, aztán szedheted le az egyes podcastokat vagy iratkozhatsz fel rájuk.

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!
süti beállítások módosítása