Üvegplafon

Az egyedülálló anyák a legnagyobb kisebbség

2016. március 21. Üvegplafon

Ma van az egyszülős családok világnapja – egy újabb olyan népes társadalmi csoportról van szó, akik nemcsak a családról és a szülőségről való gondolkodásunkban maradnak javarészt láthatatlanok, de a jelenlegi családtámogatási rendszer sem vesz tudomást a létezésükről. Ahogy a számos női civil szervezet (Anyahajó Anyaközpont Egyesület, JÓL-LÉT Alapítvány, HellóAnyu, Szávitri Alapítvány, Holdam Egyesület, Regina Alapítvány, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Nőkért Egyesület) által kiadott sajtóközlemény megállapítja:

A legfrissebb statisztikák szerint Magyarországon minden ötödik család egyszülős, vagyis olyan család, amelyben egyedülálló szülő neveli egy vagy több gyermekét, arányuk folyamatosan nő. Ezen családok döntő többségében, 87 százalékában az anya marad egyedül gyermekével, azaz tíz egyszülős családból kilencben az anya családfenntartó.  

Az egyszülős családokat a jelenlegi törvényi keretek nem tekintik családnak, például a legtöbb szolgáltatás igénybevétele során nem válthatnak családi jegyet, és nehéz anyagi körülményeik ellenére sem jogosultak alanyi jogon számos kedvezmény – pl. tankönyvtámogatás, ingyenes gyermekétkeztetés – igénybevételére. A családi pótlék összege mindössze 1000 Ft-tal magasabb gyermekenként, mint a kétszülős családokban.

Az aláíró civil szervezetek ma délután 17 órától villámcsődületet szerveznek, hogy felhívják a figyelmet az egyedülálló anyák társadalmi problémáira. A flashmob a HelloAnyunál lesz (1077 Budapest, Csányi u. 7.) – az érdeklődőket kicsivel kezdés előtt várják a szervezők!

single_mom.jpg

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!
süti beállítások módosítása