Üvegplafon

Dolgozó anyák, mosogató fiúk

2015. május 18. Agát

Bár nem gondoljuk, hogy ez véget vetne az anyák háborújának, de jó tudni: számos előnnyel jár, ha az ember anyja a háztartáson kívül is végez munkát.

17upshot-superjumbo.jpg

Egy friss kutatás szerint, amely 25 országban 50 000 résztvevőt ölelt fel, a dolgozó anyák lányai nagyobb arányban és markánsan magasabb bérért (az Egyesült Államokban a különbség 23%) dolgoznak, mint azok a nők, akiknek az anyja nem végzett fizetett munkát a gyereknevelés mellett.

Mi több, a fiúk jövőbeni viselkedésére is áldásos hatással jár, ha az anyjukat dolgozó nőként látják: ezek a férfiak később nagyobb részt vállalnak a gyereknevelésből és a háztartással kapcsolatos feladatokból, és nagyobb eséllyel lesz a párjuk is dolgozó nő. Persze, mint minden hasonló kutatásnál, itt is felmerül a kérdés: valóban pusztán az okozza a különbségeket, hogy az anya munkát vállalt, vagy az, hogy magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik, és magasabb a keresete is? Akárhogy is legyen, annyi biztos: ha olyan párra vágsz, akivel kialakítható egy egyenlőségen alapuló párkapcsolat, akkor a dolgozó nők gyerekeivel jobbak az esélyeid.

Szólj hozzá a Facebook oldalunkon!
süti beállítások módosítása